You are here

Kína lassan túlfeszíti a háborús húrokat

Jelentős katonai feszültségek mutatkoznak a Dél-kínai tenger mentén. A történet két főszereplője Kína és Vietnám, akik közt olyan gazdasági és geopolitikai feszültségek húzódnak meg, hogy Amerika és a keleti térség országai valós háború kitörésétől tartanak.

A fő konfliktust Vanguard Bank nyersanyagban gazdag területe váltotta ki, melyre mindkét nemzet igényt tart. Az akaratérvényesítésben Kína mutatkozik erőszakosabbnak. Ezt az agresszív katonai magatartását azonban a nagyhatalmak sem nézhették tétlenül, így a közelmúltban Amerika és Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) katonai gyakorlatot – erődemonstrációt – tartottak. A szövetségesek közt olyan nemzetek képviseltetik magukat, mint Ausztrália, Japán vagy Dél-Korea.

A nagyhatalmak Kína elleni összefogása jövőbe mutató lehet. A nem rég nyilvánosságra került Indo-pacifikus stratégia dokumentációjából kiderül, hogy a Pentagon új kapcsolatok kiépítésén dolgozik az ASEAN tagállamaival. A Pentagon nyíltan beszélt a „kollektív védelemről” szóló terveiről, melyben különös jelentőséggel bír, hogy Malajziát, Indonéziát és Vietnámot is a szövetségesek soraiban kívánják tudni. Amennyiben ez a szövetség megköttetne, lényegében a csendes-óceáni NATO-ról beszélhetnénk.

Összességében viszont ezek a megálmodott szövetségek még nem állnak készen, pedig elemzők szerint valós veszélyként kell kezelni a Vietnám és Kína közti konfliktust, ami könnyen háborúba torkolhat. A két nemzet közti katonai és gazdasági forrás különbség óriási. Míg Kína éves katonai költségvetése 220 milliárd dollár addig ez a szám Vietnámnál mindössze 5 milliárd dollár. A pénzbeli különbségen kívül a hadászati eszközök közti eltérés is jelentős. Eszerint tízszer annyi harci géppel és tizenegyszer annyi haditengerészeti járművel rendelkezik Kína, mint Vietnám.

Kína agresszióját többen is erőfitogtatásnak és egyfajta főpróbának tekintik egy esetlegesen bekövetkező washingtoni ütközet előtt.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: