You are here

Kína és Dél-Korea elégedetlen Abe beszédével

A két szomszédos ország kifogásolta, hogy a japán kormányfő nem alázkodott meg eléggé a 2. világháború elevesztésének 70 évfordulóján tartott beszédében.

Abe Sinzó japán miniszterelnök tegnap beszédet tartott a 2. világháború elvesztésének 70. évfordulóján. Beszédének tartalma és hangvétele nemtetszést kellett két, leginkább érintett szomszéd országban.
A kínai kormány szerint Abe felhigított bocsánatkérése nem ment át az őszinteségi vizsgán. Szerintük Abe azzal, hogy kifejezte, Japán jövőbeni generációinak nem kellene bocsánatot kérnie, tulajdonképpen lezártnak tekinti a történelemnek ezt a fejezetét. Szerintük Abénak konkrétan ki kellett volna térnie a katonai agresszióra, melyet országa tanúsított, és bocsánatot kellett volna kérnie, ezt azonban elmulasztotta, és lekicsinyelte Japán háborús bűneit.

A koreai kormány sem elégedett Abe beszédével. Park-Geun Hye szerint a japán kormányfő kinyilatkozása sok kivetni valót hagy maga után. Mint elmondta, a történelmet nem lehet eltüntetni, és az a túlélők által mindig élni fog. Ugyanakkor elmondta, hogy az azért figyelemre méltó, hogy Abe fenntartja az elődei bocsánatkérését. Megjegyezte, hogy ezeknek a bocsánatkérések fenntartását bizonyítani is kellene Abénak.
Jegyezzük meg, a két elégedetlenkedő országot gyakorlatilag soha, semmilyen beszéddel nem lehetne megbékéltetni azon okból, hogy politikusaiknak mindig jól jön az un. háborús bűnök felemlegetése, s a „japán-kártya”.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: