You are here

Kína aggódik Japán plutóniumkészlete miatt

Kína követeli, hogy Japán szolgáltassa vissza az USA-nak a kapott plutóniumot. Japán márciusban egyeztet erről szövetségesével.

Az Egyesült Államok kutatási célokra még az 1960-as években Japán rendelkezésére bocsájtott 331 kg, atomfegyver előállítására is alkalmas plutóniumot. A Japán Atomenergia-ügynökség felügyelete alá helyezett magas koncentráltságú plutónium 45-50 atomtöltet előállítására alkalmas. (Ezen felül az ország rendelkezik további 44 tonna, az atomerőművek meghajtásához használható plutóniummal is.) Az Egyesült Államoknak 2010-óta kéri vissza az anyagot, Japán azonban vonakodik ennek eleget tenni.

Az utóbbi egy évben sokat romlott Japán és Kína kapcsolata. A gazdaságilag feltörő és fegyverkező Kína egyre inkább a tenger csendőreként viselkedik, ami nem csak Japánt aggasztja, de a környező országokat is. A „nagy szomszéd” hatalmának ellensúlyozására Japán vezetésével kibontakozni látszik egy ázsiai szövetség. Ez mellett a csak önvédelmi erőkkel rendelkező szigetország erősíti és modernizálja honvédelmét. Kínát aggasztja, hogy a térségben elveszítheti abszolút erőfölényét. Atombomba birtokosként pedig hideg zuhanyként érhette januárban a japán Kyodo hírügynökség bejelentése a Japán birtokában lévő 331 kg koncentrált plutóniumról. Sietve felszólította Japánt, hogy az atomsorompó-egyezmény aláírójaként az anyagot „küldje vissza a feladónak”.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: