You are here

Kim Jong Un esete a Mercedessel

A napokban bejárták a világsajtót azok a képek, melyeken Észak-Korea első embere saját Mercedesével közlekedik hazájában. De mi ebben a különleges?

Ez az elsőre jelentéktelennek tűnő hír annak köszönheti visszhangját, hogy az észak-koreai köztársaság az ENSZ nemzetközi kereskedelmi tiltó listáján szerepel a luxuscikkeket illetően. Ez lényegében annyit jelent, hogy közvetlenül semelyik tagország nem értékesíthet luxus besorolású termékeket  Koreának. A hangsúly ez esetben a „közvetlen”-en van.

Túlzás lenne felkérdezésnek titulálni a Mercedes-Benz irányába érkezett kérdéseket, miszerint, hogyan lehetséges az, hogy Kim Jong Un az általuk gyártott, luxuskategóriájú Mercedes-Maybach S600-as modellel furikázhat, de tény, hogy a vállalat szolgált némi magyarázattal.

Elmondásuk szerint, immár több mint 15 éve nem állnak üzleti kapcsolatban Észak-Koreával, de a használt autók tovább értékesítésével szemben tehetetlenek, hacsak nem ismert a jármű azonosító- vagy alvázszáma.

Mercedes-Maybach S 600 Guard – Teljes biztonságban érezheti magát az, aki ezzel a minden pompát magában foglaló luxusautóval közlekedik, hiszen ez a különleges anyagokból készült jármű lényegében mindentől képes megóvni az utasait. Erre utal a “Guard”, azaz “védelem, védelmező” elnevezés is. Forrás: cnn.com

Más kérdés, hogy ebből a közel 550 lóerős, gépfegyvereknek is ellenálló 150 millió forintos Mercedesből évente kevesebb, mint száz darabot gyártanak csupán, így a hétköznapi ember azt hihetné, hogy a vállalat jobban számon tartja őket. De nem így van, így ebből a kevés autóból is kettő Kiméknél landolhatott.

Mindenesetre nem ez volt az első eset, hogy olyan termékekről, autókról szivárogtak ki fotók, melyeknek elvileg sosem lett volna szabad legálisan bejutniuk az ázsiai országba. Tavaly például egy Rolls-Royce-al keltett feltűnést a koreai vezető.

A szokatlan esetek kapcsán több jogász és nemzetközi kereskedelemért felelős szakember tanulmányozott nyilvános adatokat, melyekkel rekonstruálni próbálták a két Mercedes útvonalát.

Az biztos, hogy először Rotterdam kikötőjéből gurultak ki a luxus járgányok és a kínai Dalian kikötőjébe vették az irányt. Innen Japánba, Osakába, majd a dél-koreai Busanba. A történet itt kezd el bonyolódni. A tervek szerint a következő állomást az oroszországi Nahodka jelentette volna, de hivatalosan – GPS jelek hiányában – sosem ért oda. A pontos érkezés dátuma október 5-e lett volna, de a hajó október elsejétől nem közvetített helymeghatározó koordinátákat. Az újbóli – hivatalos – jelküldés november másodikán történt, amikor a hajó már visszairányba közlekedett Nahodkából.

Valós információk hiányában a „nyomozás” zátonyra futott, mindenesetre október hetedikén érkeztek olyan szállítmányok a kikötőben, melyekről senki nem volt hajlandó nyilatkozni, információt kiadni.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: