You are here

Holtan találtak a két orosz vadászbombázó balesetének térségében két pilótára

Holtan találtak rá a Japán-tengeren helyi idő szerint szombat hajnalban két pilótára is az orosz légierő két Szu-34-es vadászbombázójának előző napi balesetét követően, egy repülős sorsa továbbra is ismeretlen – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A két pilóta holttestét egyéni, felfújódó mentőtutajukban találták meg, s azzal együtt emelték az éjszakai mentésben részt vevő egyik hajó fedélzetére.

A rossz időjárási körülmények között gyakorlórepülést végző kétüléses vadászbombázók pénteki balesete 35 kilométerre a parttól történt. Az összesen négy főnyi legénység az ütközés után katapultált. Az orosz védelmi tárca korábbi közlése szerint az egyik gép navigátorát sikerült élve kimenteni, őt Habarovszkba szállították egy mentőrepülőgéppel.

Hírdetés
Hírdetés

A katonai nyomozó hatóság bűnügyi vizsgálatot indított az első feltételezések szerint emberi hiba okozta baleset ügyben.

A Szu-34 egy kéthajtóműves, negyedik generációs, nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó repülőgép, amelyet a kilencvenes évek elejére fejlesztettek ki a Szovjetunióban, de sorozatgyártása 2008-ban kezdődött meg. Korábban két baleset történt ilyen típusú harci gépekkel. Az egyik 2015-ben volt: egy voronyezsi repülőtéren leszálláskor egy Szu-34-es túlszaladt a leszállópályán, majd felborult. Tavaly júliusban egy ugyanilyen gép csaknem 500 méterrel futott túl a leszállópályán. Mindkét esetben a fékezőernyőket működtető rendszer mondta fel a szolgálatot.

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: