You are here

Két észak-koreai minisztérium gyilkoltatta meg a diktátor bátyját

A szöuli hírszerzés szerint Észak-Korea két minisztériuma gyilkoltatott. Azok pedig az USA-ra mutogatnak.

Február 13-án a malajziai nemzetközi repülőtér várójában két nő meglepetésszerűen idegmérget kent az észak-koreai diktátor emigrációban élő bátyjának arcára. Kim Dzsong Nam 15 percen belül meghalt.

Azonosították a mérget A maláj hivatalos szervek a meggyilkolt férfi holttestét háromszor is felboncolták, mire sikerült azonosítani a mérget. Megerősítést nyert, hogy Kim Dzsong Un diktátor féltestvérét a vegyi fegyvernek számító VX idegméreggel ölték meg.

Halálbüntetés is várhat a gyilkosság elkövetőire
A gyilkosok: Siti Aisyah és Khalid Abu Bakar
A gyilkosok: Siti Aisyah és Khalid Abu Bakar

A Kuala Lumpur-i rendőrség letartóztatta a gyilkosságot elkövető két nőt. Az áldozat arcára mérget kenő vietnami Siti Aisyah és az indonéz Khalid Abu Bakar állítják, hogy őket egy átverős tv-műsor felvételéhez bérelték fel, és nem tudták, hogy gyilkosságot követnek el. A maláj főügyész viszont nem hisz nekik, szándékos gyilkosság miatt emel vádat ellenük, így a néhány hónap múlva kezdődő büntetőeljárás végén a büntetésük akár kötél általi halál is lehet.

Golyóálló mellénybe öltöztetve kísérik a bíróságra a vietnami nőt
Golyóálló mellénybe öltöztetve kísérik a bíróságra a vietnami nőt

 

További két letartóztatott

A rendőrség letartóztatta az indonéz nő malajziai állampolgárságú barátját is. Őt nem gyanúsították gyilkosságban való részvétellel, tőle csak a barátnőjére vonatkozó háttér információt vár a rendőrség.

 

Ri Jong Chon az észak-koreai szál
Ri Jong Chon az észak-koreai szál

Szintén letartóztatásra került Ri Jong Chol észak-koreai állampolgár, akit azzal gyanúsítanak, hogy az országba becsempészte az idegmérget, és, hogy ő kente azt a két nő kezére. A sorsáról semmit nem hallhatunk, feltehetően a magasabb körökből származó szervezőkhöz és megbízókhoz vezető kulcsfigura lesz az ügyben.

 

Beazonosították a gyilkosság szervezőit és megrendelőit is

Dél-koreai hírszerzési adatok szerint északi szomszédjának állambiztonsági minisztériuma és külügyminisztériuma áll Kim Dzsong Un diktátor féltestvérének likvidálása hátterében. A gyilkossággal gyanúsított nyolc észak-koreai közül négyen az állambiztonsági, ketten a külügyminisztérium tisztségviselői.

Négy körözött észak-koreai. Felső sorban a pillanatképek, alattuk az útlevélfotóik. (Fotó: MTI/EPA/Malajziai rendőrség)
Négy körözött észak-koreai. Felső sorban a pillanatképek, alattuk az útlevélfotóik. (Fotó: MTI/EPA/Malajziai rendőrség)

Összesen hét észak-koreait gyanúsítottat köröz a maláj rendőrség. Közülük ketten még midneképpen Malajziában vannak. Egyikük a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetség attaséja, a másik pedig a Air Koryo észak-koreai légitársaság alkalmazottja.

A sztálinista mini-diktatúra a tőle megszokott módon ellenfeleire mutogat. Szerinte Malajzia összepaktált Dél-Koreával és szövetségeseivel, az idegméreg pedig csakis az USA katonai arzenáljából származhat.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: