You are here

Kereskedünk Észak-Koreával

Talán kevesen gondolták volna, hogy létezik kereskedelmi kapcsolat hazánk és Észak-Korea között, de ami talán még meglepőbb, hogy miket exportáltunk, illetve importáltunk az elmúlt években. Most viszont ez a virágzónak azért nem mondható kapcsolat veszélybe kerülhet.

Észak-Korea valahogy mindig tud okot adni arra, hogy foglalkozzanak vele. Jelen esetben a rakétaszerek jelentik a fő konfliktusforrást közte és úgy általánosságba az egész világ között. Ezt elégelte meg Donald Trump, aki az esetre reagálva kijelentette, hogy megszakíthatja a kereskedelmi kapcsolatokat azokkal az országokkal, melyek Észak-Koreával üzleti kapcsolatban állnak. Ahogy azt megtudhattuk az észak-koreaiak külgazdasági hivatalától, ez 82 országot jelent, melyek közt Magyarország is „képviselteti” magát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egészen minimális összegekről beszélünk, de az mfor.hu összegyűjtötte, hogy mik is azok a termékek melyek gazdát cseréltek hazánk és a diktatórikus állam között.

 

Lássuk a számokat és, amik mögöttük vannak

2015-ben összesen 11,1 millió forint értékben történt kereskedelem a két ország között, mely lényegében két tételt jelent. 11 millió forintért vásároltak tőlünk folyadékszivattyúkat, amiket belsőégésű motorokhoz lehet felhasználni. A másik tétel, amit értékesítettünk az ázsiai országnak, azok az erdei fák voltak, melyekért nem kevesebb, mint 48 ezer forintot kaptunk. Ha az export nem lett volna elég meglepő, akkor most azt is megmutatjuk, hogyan néz ki az import oldal. A KSH adatai szerint hazánk 117,4 millió forint értékben vásárolt televíziós kamerákat, valamint 11 millió forintért térti árut (ami azt jelenti, hogy a vámáru változatlan állapotba visszaküldésre került a feladónak) Észak-Koreától, mely némiképpen meglepő, ha az ország technikai fejlettségét nézzük.

2016-ban jelentősen kevesebb pénzmozgás történt, ekkor mindössze 2,1 millió forintért értékesítettünk termékeket. Ebbe beletartozik a 468 ezer forint értékű elektromos világító és jelzőkészülék, valamint eladásra kerültek még lengéscsillapítók, melyek 1,5 millió forint értékben keltek el. Ebben az évben is értékesítettünk erdei fákat, 148 ezer forintnak megfelelő összegért.

Érdekesség, hogy Észak-Korea már évek óta tartozik Magyarországnak, egész pontosan 815 millió forinttal. Ennek a pénznek a behajtása nem ígérkezik könnyű feladatnak, tudván, hogy a kommunista állam még 2008-ban jelezte azon kérelmét, hogy hazánk engedje el a tartozását. Indoklásukban azt kérték, hogy legyünk tekintettel az ország nehéz gazdasági helyzetére. Valószínűsíthetően elutasítottuk a kérelmet, hiszen a 815 millió forintos tartozás a mai napig fel van tüntetve a zárszámadási adatok szerint.


Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: