You are here

Kereskedelmi konferencia Hawaii-ban

Vajhiány van Japánban. Minden vásárló csak egy csomag vajat vásárolhat.

A héten Hawaii-ban kereskedelmi konferenciát tartanak. A találkozás egyik sarkalatos pontja Japán vajhiánya lesz. Szakértők szerint ennek egyik oka a védett mezőgazdasági szektor.
A konferencián Japán, az Egyesült Államok és 10 másik ország vesz részt. Az utóbbi évtizedek alatt ez az egyik legfontosabb kereskedelmi konferencia.
A Transz-csendes-óceáni partnerség nagy ellenkezést váltott ki a politikailag erős mezőgazdasági lobbiból. A farmerek demonstráltak, mert félnek az olcsó külföldi importtól. Szakértők szerint Japánban a gazdák olyan védelemben élnek, amely lehetővé teszi, hogy az élelmiszerárak az egekbe szökjenek.
A vajpiac, ahol a termelés nem tud lépést tartani a fogyasztással, az importálás viszont nehézségekbe ütközik, egy nagyobb terjedelmű problémára világít rá. A Japán Tejüzemi Társaság figyelmeztetett, hogy idén több mint hétezer tonna vajhiány lesz. Jelenleg a japán élelmiszerboltokban minden vásárló csak egy csomag vajat vásárolhat.
Japán nagyon magas adót vet ki a mezőgazdasági termékek importjára, rizs esetén ez elérheti a 800 %-ot is. Nagahama Toshihiro vezető közgazdász szerint ezen változtatni kell, hiszen ezek a magas import adók nem segítették elő az iparág fellendülését.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: