You are here

Kémkedéssel vádolja egymást Japán és Oroszország

Kémkedésre hivatkozva kiutasítottak egy sajtóvízummal rendelkező japán újságírót Oroszországból. Az ügy kapcsán az orosz külügyminisztérium berendelte Japán követtanácsosát, és tiltakozását fejezte ki nála – írta az Interfax, orosz diplomáciai körökre hivatkozva.

Az Interfax úgy tudja, hogy a japán férfit Vlagyivosztokban vették őrizetbe, amikor adatokat akart átvenni a távol-keleti orosz katonai erőviszonyokról.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tetten ért japán újságírót figyelmeztetésben részesítették a kémtevékenysége miatt és 72 órát adtak neki az ország elhagyására. A férfi még másnap hazatért Japánba.

A nemzetközi diplomáciában megszokott módszer, hogy állampolgára kiutasítására a sértett ország ugyancsak kiutasítással, vagy hasonló megoldással „egyenlít”.

Az esetet követően a japán sajtó szerint őrizetbe vették a Softbank egy volt munkatársát, akit azzal gyanúsítottak, hogy bizalmas anyagokat adott át a tokiói orosz kereskedelmi képviselet két munkatársának. A Mainicsi Sinbun szerint az őrizetbe vett hivatalnok elismerte a bűnösségét.

Oroszország tokiói nagykövetsége sajnálkozását fejezte ki, mert – szerinte – a japán kormány megsértette a két ország jó kapcsolatokra irányuló közös törekvéseit és csatlakozott a Nyugaton divatos orosz kémmániához.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: