Ön most itt van:

Kémkedéssel vádolja egymást Japán és Oroszország

Kémkedésre hivatkozva kiutasítottak egy sajtóvízummal rendelkező japán újságírót Oroszországból. Az ügy kapcsán az orosz külügyminisztérium berendelte Japán követtanácsosát, és tiltakozását fejezte ki nála – írta az Interfax, orosz diplomáciai körökre hivatkozva.

Az Interfax úgy tudja, hogy a japán férfit Vlagyivosztokban vették őrizetbe, amikor adatokat akart átvenni a távol-keleti orosz katonai erőviszonyokról.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a tetten ért japán újságírót figyelmeztetésben részesítették a kémtevékenysége miatt és 72 órát adtak neki az ország elhagyására. A férfi még másnap hazatért Japánba.

A nemzetközi diplomáciában megszokott módszer, hogy állampolgára kiutasítására a sértett ország ugyancsak kiutasítással, vagy hasonló megoldással „egyenlít”.

Az esetet követően a japán sajtó szerint őrizetbe vették a Softbank egy volt munkatársát, akit azzal gyanúsítottak, hogy bizalmas anyagokat adott át a tokiói orosz kereskedelmi képviselet két munkatársának. A Mainicsi Sinbun szerint az őrizetbe vett hivatalnok elismerte a bűnösségét.

Oroszország tokiói nagykövetsége sajnálkozását fejezte ki, mert – szerinte – a japán kormány megsértette a két ország jó kapcsolatokra irányuló közös törekvéseit és csatlakozott a Nyugaton divatos orosz kémmániához.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: