You are here

Kazuo Ishiguro a japán és az angol kultúra szintézisét adja könyveiben

Delistraty-Kazuo-Ishiguro1    

Budapest, 2017. október 5., csütörtök (MTI) – Kazuo Ishiguro könyveiben a japán és az angol kultúra egyedülálló szintézisét teremtette meg – mondta az MTI-nek Kada Júlia, az irodalmi Nobel-díjjal elismert 62 éves szerző regényeinek és írásainak legkorábbi magyar fordítója.

        “Kazuo Ishiguro egészen kiváló író, Ne engedj el című regényét a legjobb könyvek közé sorolom, amelyeket valaha fordítottam” – fogalmazott Kada Júlia. A József Attila-díjas fordító felidézte: Kazuo Ishiguro első magyar megjelenése a Családi vacsora című novella volt, amely az ő fordításában látott napvilágot a Nagyvilág folyóirat egyik 1984-es számában.

      “Nem dolgozik látványos eszközökkel, írásai nagyon visszafogottak. Nem gondolkodik nyelvi bravúrokban, barokkos mondatokban. Visszafogottsága mélyén azonban iszonyú feszültségek rejlenek” – hangsúlyozta Kada Júlia, aki úgy vélte: a japán és az angol kultúrához is erősen kötődő író az újfajta, egyszerre sokféle kulturális háttérből, nyelvből építkező világirodalom jelentős képviselője.     A Svéd Akadémia csütörtökön jelentette be, hogy Kazuo Ishiguro japán születésű angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat nagy érzelmi erejű regényeiért, amelyekben az indoklás szerint feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.

/MTI/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: