You are here

Kazuki és Chisa: Kazuki megérkezik

250px-Tokyo_Montage_2015Montage_of_Budapest

Tokió és Budapest nevezetességei

Kazuki az aszfaltot nézte. Nem értette, mik ezek a repedések rajta. Otthon, Tokióban legfeljebb földrengések után nézett ki így az útburkolat. A Liszt Ferenc repülőtérre érkező autók elég modernnek tűntek. Olyanok, mint otthon, Japánban, csak itt több az ívelt forma rajtuk. A tokiói úton látható autók többsége szögletes formáiról híres. Így jobban elférnek egy akkora metropoliszban, mint a Japán főváros.

Molnár úr nagyot szippantott a budapesti levegőbe és megállt kollégája mellett.

–Isten hozott Magyarországon, Kazuki!

Kazuki nem szólt semmit. Az eléjük gördülő sárga taxiba elkezdték bepakolni a holmijaikat. Kazuki kissé zsörtölődött, hogy itt a legtöbb taxi típusa nem Toyota, hanem valamilyen európai autó. Ha néha meglátott az úton egy japán autótípust, akkor összeszorult a szíve.

–Még mindig csodálkozom rajta, hogy eljöttél Magyarországra. Azt hittem, fel fogsz mondani. Egy magyar ember azonnal felmondott volna. Főleg, ha családja is van! Imamura Szan nem is engedte, hogy válassz.

–Ez a cég érdeke.–felelte Kazuki és elhűlve nézte a gyorsforgalmi úton haladó taxiból a mellettük suhanó járművet.

–Ez micsoda?

–Vonat.–felelte Molnár úr.–Felénk ilyenek a vonatok.

–Kékek és lassúak?

–Ez itt gyorsnak számít. Tényleg csak a cég érdeke miatt jöttél el Japánból? Chisa is nagyon könnyen beleegyezett, hogy utánad jöjjön pár hét múlva a gyerekekkel, ha berendezted nekik itt a lakást. Nem is olyan régen, a gyerekek születése után még a te lakásodat kellett átrendezni Tokióban. És most kezdhetjük újra, csak ezúttal Magyarországon!

–Féltem a családomat. Japán vagyok ugyan és erős bennem a japánságtudat, de most már van két kisgyerekem.

–Félted a családodat? Japán a világ egyik legbiztonságosabb országa! Vidéken a legtöbb helyen be se zárják a házak ajtaját, mert úgyse tör be senki!

Kazuki összehúzta a szemöldökét.

–Biztonságos ország volt mindaddig, amíg Észak-Korea el nem kezdett rakétákat lövöldözni Japán felé. Ráadásul most hidrogénbombát robbantottak. A nagyszüleim átélték a hirosimai atomtámadást. A gyerekeim nem fognak egy atomtámadás áldozatai lenni! Most egy olyan országban érzem biztonságban a családomat, amelyik minél messzebb van Észak-Koreától. Remélem, mire vége lesz a fél éves kiküldetésemnek, minden rendben lesz Japán és a szomszédjai között.

Pár percig csend volt az autóban. Molnár úr törte meg.

–Azt hittem, ti japánok semmitől se féltek.

–Minden ember fél valamitől. Nekem az a legnagyobb félelmem, hogy negyvenéves vagyok. Talán nem is látom felnőni a gyerekeimet. Mire ők húsz évesek lesznek, én már hatvan. Az is vonat? Az a világoskék?

–Nem. Az a metró. Most megy le az alagútba. Mi jut eszedbe Magyarországról?

Budapest hármas metró útvonala

Tokió Ginza vonal

–Az, hogy itt megállt az idő. Ez az ötvenes évek Japánja.

–Gondoskodni fogok róla, hogy jól érezd itt magad!

–Otthon szeretném jól érezni magamat!

A taxi kitette őket a Nyugati pályaudvarnál. Kazuki a vonatokat nézte és hallgatta a számára ismeretlen nyelven beszélő hangosbemondót és az össze-vissza sétálgató embereket. A folyton rendhez szokott japán férfi úgy érezte, belecsöppent a káosz közepébe. Soha nem akart idejönni, mégis itt van és egy szót se ért se az itteni beszédből, se az itteni viselkedésből.

Budapest, Nyugati pályaudvar

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: