You are here

Kazuki és Chisa: Jobb bent, mint kint?

A képen a Fuchu börtön bejárata látható

Molnár úr és Kazuki a televíziót nézték. Minori és Chisa vásárolni mentek a gyerekekkel. Kazuki kibontott egy Asahi sört és átnyújtotta Molnár úrnak.

–Ilyen sört már Magyarországon is lehet kapni.–mondta Molnár úr.

Kazuki vállat vont. Persze, hogy lehet kapni! A világ egyik legjobb söre. Naná, hogy lassan a mindenhol meg lehet venni a Földön.

A televízió éppen arról adott híradást, hogy egyre több 65 év feletti japán nő kerül börtönbe.

–Miért ilyen idős korban kezdenek el bűnözni?–kérdezte Molnár úr.

–Nem nevezném bűnözésnek. Apró bolti lopásokat követnek el.

–De miért?

–Mert így nem kell aggódniuk a mindennapi megélhetési gondjaik miatt. A börtönben naponta háromszor tudnak étkezni és fedél van a fejük fölött. Gondoskodnak róluk.

Az egyik hölgy a televízióban éppen arról beszélt, hogy a börtönben van kihez szólnia. Itt több emberrel is tud beszélgetni, amíg otthon nagyon magányosnak érzi magát.

Molnár úr döbbenten bámulta a képernyőt.

–Japánban nem szokás idősek otthonát nyitni? Nem lenne egyszerűbb?

–Van néhány. De egyre kevesebben akarják vállalni, hogy másokat ápoljanak. Igaz, egyre kevesebb a fiatal is. A japán társadalom kezd kiöregedni, egyre kevesebb a fiatal. Nálam nem érheti szó a ház elejét, én kettő utánpótlásról is gondoskodtam!

–Magyarországon is öregszik a társadalom. De ott leginkább azért, mert a rossz anyagi körülmények miatt a legtöbb fiatal külföldön vállal állást és a legtöbbnek eszébe sincs hazajönni. Ráadásul nálunk a börtönök jobban néznek ki, mint a kórházak. Ha esetleg úgy alakul, hogy idős leszel és magányos, te is lopni fogsz a boltban csak azért, hogy börtönbe kerülhess?

–Miért lennék magányos? Van két gyerekem! Gondolom, unokáim is lesznek.

–A japán kormány nem akarja megoldani ezt a problémát?

–Dehogynem! De még keresik a megoldást.

–Mi lehet erre a helyzetre a megoldás?

–Háztartási robotok.

Molnár úr kicsit közelebb hajolt Kazukihoz. Azt hitte, rosszul hall.

–Micsodák?

–Háztartási robotok. Ne olyasmire gondolj, ami csak takarít, meg mosogat! Olyanokat kezdünk el gyártani, amilyenek beszélgetni is tudnak majd az idős, magányos emberekkel.

Molnár úr nagyot kortyolt a söréből és csendesen nézte tovább a televíziót, amit ők gyártottak Kazukival és még néhány gyári dolgozóval együtt. Úgy érezte, mintha már nem is a Föld egyik országában lenne, hanem valahol a távoli jövőben, ahol a robotok beszélgetnek az emberekkel.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: