You are here

Kazuki és Chisa: Fura népek

 

–Mit tudnak a magyarok Japánról?–kérdezte Kazuki Molnár úrtól.

Molnár úr csodálkozva nézett szinte mindig zárkózott japán barátjára. Akkor nem csodálkozott volna el ennyire, ha Kazuki megkérdezi tőle, hogy mikor indul a következő Shinkansen a Jupiterre.

–Téged nem szokott az ilyesmi érdekelni!

Kazuki nagy levegőt vett.

–Jön egy magyar delegáció a gyárba és engem kértek meg rá, hogy mutassam meg nekik Japánt!

–Téged?

–Igen, mivel nekem van egy magyar barátom. Vagyis te! De mivel te már nem dolgozol a televíziógyárban, és én már jártam és dolgoztam Magyarországon, engem bíztak meg a feladattal.

–És te ezt elvállaltad? Alig tudsz valamit Magyarországról! Nem éltél ott olyan sokáig!

Kazuki kifejezéstelen tekintettel nézett vissza a barátjára. Molnár úr jól ismerte ezt a tekintetet. Kazuki megint visszabújt a saját kis csigaházába, ahonnan ki se lehet majd robbantani. Persze, hogy elvállalta! Japánban nem szokás egy megbízást visszautasítani!

–Gyere! Segítek megírni neked Japán bemutatását a magyar küldöttségnek! Mivel te születésed óta Japánban élsz, nem tudod, mik azok a dolgok, amelyek furcsák egy külföldinek. Ami neked megszokott dolog, az másnak furcsaság.

Molnár úr egy dobozos üdítőt tett le az asztalra.

–Itt van például ez az üdítő! Braille írás van rajta, hogy a vakok is tudják, mit vesznek! A legtöbb japán terméken van ilyen! Nálunk ez nem szokás! Maximum a bankjegyeken van Braille írás! Vagy ha egy lépcsőnek fel van festve az iránya, hogy merre kell menni, a japánok arra mennek! Akkor se sétálnak a mellette lévő lépcsőn, amelynek ellenkező irányba mutat a nyila, ha azon éppen nem ballag senki! A magyarok az üres lépcső felé vennék az irányt és azon közlekednének!

Kazuki nem szólt semmit, de ahogy Molnár úrra nézett, a szemével könnyen ki lehetett olvasni róla, hogy arra gondol, a barátja hogyan tudott eddig olyan barbárok között élni, akik nem tartják be a szabályokat, sőt igyekeznek áthágni azokat?

–Azon is el fognak csodálkozni, hogy a vécézés után, ha kezet mosnak, a kézmosásnál keletkezett szennyvízzel is le lehet a vécét húzni. Attól meg egyenesen a falnak fognak menni, hogy még a vécézéshez is külön papucsot kell húzni! És hogy a piszuár használata közben játszani is tudnak, azon teljesen le fognak döbbenni!

–Azért nem minden helyen így működnek a dolgok Japánban!

–Ha kirándulni mennek, díjazni fogják, hogy a nagyobb látványosságoknál van szelfitartó. A kocka alakú görögdinnye szerintem nem fog nekik tetszeni!

 

–De így könnyebb szállítani!

–De ők nem ezt szokták meg! A dinnyének felénk nem ilyen alakja van!

–Fura nép vagytok ti!–mondta Kazuki és faképnél hagyta barátját, mert a szomszéd szobában az ikerpár fiú tagja, Kazuto felsírt.

Molnár úr széttárta a kezét.

–Komolyan? Mi vagyunk a furák?

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: