You are here

Kazuki és Chisa: Az Onszen-ben

 

IT46.TIFF

Kazuki és Molnár úr beléptek az onszen főbejáratán. Molnár úr többször panaszkodott még a sorban, a pénztár előtt, hogy neki nagyon melege van. Az előtte és mögötte sorban álló japán emberek, akiknek szintén melege volt, egykedvűen vették tudomásul, hogy más se bírja ezt az elviselhetetlen hőséget. Kazuki igyekezett úgy tenni, mintha Molnár úr nem vele lenne. Mereven bámulta az onszen bejáratát. Már többen haltak meg és sokakat kezelnek a kórházakban hőgutával Japánban.

Molnár úr és Minori éppen Kazukiéknál voltak, amikor szóba került a kánikula. Egyre több az áramszünet, mert a légkondicionáló berendezések egyre nagyobb fokozatra vannak kapcsolva, az áramszolgáltatók pedig nem bírnak ekkora terhelést. A Fukushimai tragédia óta a japánok nemet mondtak az atomenergiára. Az atomerőműveket szép lassan leállítják. Így viszont gyakoribbak az áramkimaradások. Molnár úr tett egy olyan megjegyzést, hogy náluk otthon rengeteg termálfürdő van. Magyarország híres a termálvizeiről. Kazuki talán a nagy meleg miatt, most nem hallgatott tüntetőlegesen, hanem közölte kollégájával, hogy márpedig Japánban sokkal jobb a termálvíz, mint Magyarországon. Molnár úr ezt nem akarta elhinni, szó szót követett és Kazuki meghívta Molnár urat egy onszenbe. De Molnár úr nyavalygását hallgatva a sor előtt, ezt már kezdte nagyon megbánni. A nők nem jöttek velük. Chisa és Minori nem is értették, hogy miért mennek ilyen rekkenő hőségben onszenbe, amelyben általában legalább 45°C a víz hőmérséklete. Az onszen a magyar termálfürdőkhöz hasonlatos fürdésre alkalmas intézmény. A japánok az onszeneket igyekeznek úgy kialakítani, hogy az a  természetbe olvadjon bele. Ahová most mentek, az egy kültéri onszen vagyis roten buro volt. Az onszenekben természetes forrásból tör fel a termálvíz, hála a Japánt mindenfelé behálózó vulkanikus tevékenységnek. Csak az a fürdőhely lehet onszen, amelynek vize tartalmazza az előírt tizenkilenc kémiai elemet, és ez a víz nem lehet 25°C-nál alacsonyabb hőmérsékletű. A tizenkilenc elem között viszont ott kell lennie a radonnak.

Kazuki megkönnyebbülten konstatálta, hogy Molnár úr végre elhallgatott, ahogy beléptek az onszenbe. De hamarosan újabb szégyellnivalója akadt, miután látta, hogy Molnár úr elindul a víz felé és éppen arra készül, hogy belegázoljon.

–Hová mész?

Molnár úr egyre nehezebben viselte a hőséget, ezért kissé ingerültebben válaszolt.

–Hová mennék? A vízbe.

–Előbb meg kell mosakodni!

Molnár úr egész arca kérdőjellé alakult. Nem értette, miért kell azért megmosakodni, hogy utána vizes legyen. Kazuki nagy levegőt vett és elmagyarázta neki, hogy Japánban, ha be akarsz menni egy nyilvános fürdőhely vizébe, illik először alaposan megmosakodni szappannal, hogy ne fertőzz meg másokat, ha esetleg beteg vagy.

Molnár úr csak a vízben szeretett volna már lubickolni. Otthon ő is lezuhanyozott mindig, mielőtt bement egy medencébe egy strandon, de ott nagyon csúnyán néztek volna rá a magyarok, ha elkezdte volna szappanozni magát. Eszébe jutott egy szegény osztálytársa, aki nyolcadikos korában járt először strandon, amikor az iskola kivitte őket. Nem tudta, hogy mik a szokások. Csak annyit mondtak neki, hogy a strandon fürdeni kell, ezért bement a medencébe és elkezdte magát szappanozni. Mindenki kinevette. Még Molnár úr is. Most kezdte átérezni, milyen megszégyenült helyzetben volt  szegény osztálytársa.

Kazuki alaposan megmosakodott. Molnár úr ímmel-ámmal követte példáját és a márványpadok övezte járda mellett végre bemásztak a vízbe. Molnár úr úgy érezte, mégy a vízben is szakad róla az izzadság, de lassan hozzászokott a szervezete.

–Tokióban betiltották a vegyes meztelen fürdőzést az onszenekben.–mondta Kazuki.

Molnár úr arca újra kérdőjel formát vett fel.

–Máshol meztelenül fürdenek?

–Változó. Sok helyen tilos fürdőruhát felvenni az onszenbe. Egy speciális ruhát, a yugit, azt lehet hordani. Ez egy nátrium-klorid onszen. Van még kén, hidrogén-karbonát és vas onszen is. Attól függ, melyik elemet tartalmazza legjobban a víz.

–Ritkán hallak ilyen sokat beszélni.

–Az onszen azért van, hogy beszélgessünk.

–Azt hittem, fürdőzésre.

Kazuki értetlenül nézett Molnár úrra.

–Arra is. De itt leginkább beszélgetnek az emberek.

Ahhoz képest, hogy beszélgetésre valók az onszenek, Kazuki fél órán át megint nem szólalt meg. Végül Molnár úr törte meg a csendet.

–Jó a víz, csak egy kicsit csípi az új, sárkányos tetoválásomat a hátamon.

Kazuki majdnem lesüllyedt a víz alá, ahogy ezt a mondatot meghallotta. Eddig végig munkatársa előtt ment, vagy szembe állt vele. Nem tűnt fel neki, hogy a másik hátán egy hatalmas sárkány tetoválás van. Molnár úr persze nem tudhatta, hogy az onszenekben nagyon nem nézik jó szemmel, ha valakinek tetoválása van, mert az a jakuzákra emlékezteti az embereket.

–Most azonnal hazamegyünk!–jelentette ki Kazuki.

Molnár úr megint nem értett semmit, de nagyot sóhajtva elindult a fürdőből villámsebesen távozni kívánó Kazuki után.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: