You are here

Kártérítésért perelik Fukusimát a 102 éves öngyilkos rokonai

A matuzsálem akkor lett öngyilkos, amikor megtudta, hogy a fukusimai atomkatasztrófa miatt el kel hagynia a faluját. Rokonai perelik az erőmű kezelőjét.

A 2011 március 11-i földrengést és cunamit Fukusimában az atomerőmű nukleáris katasztrófája követte. Az erőműtől 40 kilométerre lakó, 102 éves Ókubo Fumio a környék legidősebb embere volt. A televízióból értesült, hogy a sugárveszély miatt el kell hagynia a faluját. „Nem akarom, hogy evakuáljanak. Azt hiszem, túl sokáig éltem már.” – mondta szeretteinek, akik másnap felakasztva találtak rá szobájában.
A családja most beperelte a fukusimai erőmű üzemeltetőjét, 60 millió yen (mintegy 136 millió forint) kártérítést követelnek. Azt próbálják bizonyítani, hogy az idős ember öngyilkosságát az erőmű üzemeltetőjének hibája idézte elő. Még élhetett volna, de a halál is jobbnak tűnt számára, minthogy elhagyja szülőfaluját, ahol egész eddigi életét élte.

Hivatalos vizsgálat megállapította, hogy az atomerőmű katasztrófáját emberi mulasztás okozta. Arra azonban az elmúlt négy évben nem került sor, hogy a mulasztókat megnevezzék. Az erőmű üzemeltetője ellen számtalan magánszemély és csoport indított kártérítési pert.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: