You are here

Karóshi

Karoshi

Betegség, ami vírus nélkül szedi áldozatait. Fiatalemberek nem érik meg a harmincéves kort. Utcán, metrón, étteremben a szívükhöz kapnak, és végük.
A dollár árfolyamának leszállítása összeomlással fenyegette a japán gazdaságot. Le kellett engedni az exportált áruk árát, a csökkent bevételt többletmunkával egyensúlyozták. „Mentsük meg hivatalinkat, kenyéradóinkat” – szólt a jelszó, és az ország hivataliban reggelig égtek a villanyok. Sokan haza se mentek, ott nyomta el őket az álom az íróasztal mellett.
A japán gazdaság ismét győzedelmeskedett a világon, ám a hivatalnokok túlhajszolása megmaradt ezen a szinten. Karoshi nevet kapta a túlfeszített munka okozta infarktus.
A japán gazdaság tartóoszlopa, a „hivatalnok harcos” otthonába érve ledobálja ruháit, majd vacsora és fürdő nélkül zuhan az ágyba, WC-vel és zuhanyzóval ellátott otthonában a villanyt is égve felejti, világosban alszik.
Japánban természetes, hogy a dolgozók 40%-a hajnali 1 után ér haza a munkából, s az így túlhajszolt munkanapok után ráadásul a hétvégéjével se rendelkezik, szombaton is túlóráznia kell. (A japán hivatalok 30%-a megköveteli a fizetetlen túlórát). Mindezen felül szabadsága idején sincsen nyugta, újévkor részletes tanulmányt kell írnia arról, hogyan tudná növelni munkájának és munkahelyének hatékonyságát.
A pihenő nélkül túlhajszoltak 36%-a érzi úgy, hogy a karoshi az életére tör.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: