You are here

Kamikaze gép Japán fölött

A kyushu szigetek lakói ugyancsak meglepődtek, amikor egy 2. világháborús kamikazegép szántotta fölöttük az eget.

A a Mitsubishi gyártmányú Zero-szen volt a második világháború legendás kamikazegépe. A Különleges Támadóalakulat (közismert nevén kamikaze), s azon belül is a Haditengerészet használta halálos bevetésekre. A pilóták több száz kilogramm bambával megrakott gépeikkel szándékosan nekiütköztek az amerikai repülőgép anyahajóknak. A japán kamikazek az amerikai tengeri flotta történetében a legnagyobb veszteséget okozták.

A japán-amerikai háború okaként tartott, Pearl Harborn elleni japán támadásban is résztvevő Zero-szen vadászgépből már csak néhány működőképes példány akad. Egyet a ’70-es években találták Pápua Új-Guineában. Amerikai tulajdonban volt, mígnem tavaly szeptemberben megvette és Japánba szállíttatta egy üzletember, Ishizuka Masahiro.

A második világháborúban Kyúshu sziget több légibázisáról indultak kamikaze gépek. Chiranból, a gyalogságé, Óitából és Konoyából pedig haditengerészetéi. Ez utóbbiról emelkedett magasba a hazaszállított gép. A háború uztán repült már néhány Zero-szen gép, de ez az első alkalom, hogy a Mitsubishi A6M széles körben használt 22-es típusa emelkedett a magasba. Ez, a háború utolsó szakaszában gyártott vadászgép volt akkor a japán technikai fejlődés csúcseredménye.
A magasba emelkedő gépet az amerikai légierők egy volt pilótája, Skip Holm vezette.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: