You are here

Jegelik Fukusimát!

Eldöntötték: jégfal kerül a fukusimai atomerőmű alá a sugárszennyezett hűtővíz szivárgásának megállítására.

A japán Nukleáris Szabályozó Hatóság jóváhagyta azt a tervet, mely szerint a fukushimai nukleáris reaktor alatti földréteget megfagyasztják. Ezzel előznék meg, hogy a kiszivárgó radioaktív hűtővíz talajvízzel keveredjen.

Eddig ugyanis a közeli hegyoldalakról lefolyó esővíz és hólé beszivárgott a reaktorok alá, ahol keveredett a különböző, felderíthetetlen töréseken keresztül elfolyó sugárszennyezett hűtővízzel. Ez a radioaktív egyveleg az óceánba jutva hatalmas károkat okozhat a tengeri élővilágban.

Az atomerőművet üzemeltető TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) a reaktorok alatt képezett másfél kilométeres jégfallal kíván gátat vetni a további szivárgásnak. A jegesedést a földalatti csövekben cirkuláló speciális hűtőközeggel kívánják létrehozni. A munkálatok júniusban már el is kezdődtek.

A tervvel kapcsolatban a hatóság egyik szóvivője elmondta, hogy vannak aggodalmaik, például azzal kapcsolatban, hogy a talaj egy része meg fog süllyedni. Alapvető ellenvetésük, azonban nem volt, jóváhagyták, hogy a TEPCO elkezdje a munkálatok egy részét. A TEPCO-nak ellenben ismét át kell vizsgálnia a terv többi részét, elsősorban azt, hogy ez a jégfal miként hat majd a már meglévő létesítményekre, például a földalatti csatornákra.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: