You are here

Japánnak előny, Kínának hátrány

Jelen pillanatban ritkaföldfém bányászatban Kína áll az élen, ez azonban a jövőben megváltozhat. Japán komoly vetélytársnak bizonyul, hiszen Tokiótól körülbelül 1150 km-re ritkaföldfém bázist találtak a kutatók – írja a Japan Inside.

 

A lelőhely  Minami Tori szigetén, pontosabban alatta található, Japán fővárosától délkeletre. A ritkaföldfém nagyjából 965 négyzet mérföld területű csendes-óceáni tengerfenéken fekszik. Ez a térség Japán fennhatósága alá tartozik, így a szigetországnak kizárólagos joga van az ott található erőforrások kibányászására.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy közel 16 millió tonna értékes fémet rejt az a terület, amely évszázadokig képes ellátni a világot – számol be a Nature folyóirat.

A ritkaföldfémeknek jelentős szerepük van a telefonok, elektromos járművek, akkumulátorok gyártásában. Ez a nagy mennyiségű értékes fém jól jön egy olyan jelentős elektronikai iparral rendelkező országnak, mint Japán.

Rossz hír ez Kínának, mivel a felfedezésnek köszönhetően „letaszíthatják” az első helyről és megszűnhet ár befolyásoló helyzete. Az elmúlt években volt rá példa, hogy Kína csökkentette a ritkaföldfém export kvótáját, viszont ezzel együtt 10%-os áremelkedést ért el.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: