You are here

Japánban végezték el az első forradalminak számító szívműtétet

Klinikai kutatásokra alapozva végezték el az első olyan szívműtétet Japánban, mely a jövőben teljes mértékben forradalmasíthatja az új szívre váró betegek helyzettét.

A múltban orvosok csoportja megfeszített munkával kutatták a szívtranszplantációk lehetséges alternatíváit. Egy napokban elvégzett rendhagyó szívműtét újabb lökést adhat a kutatóknak. A műtétre Japánban került sor és a kutatóknak minden okuk megvan az optimizmusra, a műtét a várakozásoknak megfelelően alakult.

Forradalmi változás!

A világon először sikerült őssejtből származó szívizomszövetet, azaz indukált pluripotenst (IPS) beültetni. Az operáció kísérlet jellegű volt. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora rizikófaktorral kell számolniuk és természetesen ugyan ennyire fontos volt az a tény is, hogy mennyire hatásos az új módszer. A transzplantációt követően az orvosok bizakodók.

Az indukált pluripotens alapjaiban rázhatja fel az orvostudományt. Már korábban is hangoztatták az őssejtekben levő potenciált, de egészen idáig nem sikerült a hozzáfűzött reményeket teljes mértékben beváltania. Az eljárás lényege, hogy a kutatók, emberi sejtek újra programozásával különféle testszöveteket képesek előállítani.

Az Oszaka Egyetem kutatói Yoshiki Sawa professzor vezetésével hajtották végre a transzplantációt. A műtétet követő sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a világ első IPS típusú operációja sikeres volt. Elmondásuk szerint a páciens ischaemiás kardiomiopátiában szenved, aminek a kezelését majdhogynem lehetetlen gyógyszeres kezeléssel kontrollálni. Yoshiki professzor bízik benne, hogy a jövőben az olyan betegeknek, akiknek transzplantációra lenne szüksége, az IPS módszer megfelelő kezelést tud majd nyújtani.

A mostani műtétet klinikai vizsgálatnak is szánták, melyet az elkövetkező egy évben folyamatosan ellenőrizni fognak. A következő három évben további kilenc másik betegnél terveznek hasonló műtétet végrehajtani.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: