You are here

Japánban már kapható a hidrogénautó

Japánban már kapható a Toyota hidrogénüzemű autója, amelynek nincs károsanyag-kibocsájtása.

A Toyota hétszázat legyártott, s ebből négyszázat hazai piacon értékesít a hidrogénüzemű Mirai autómodelljéből. A Mirai (Jövő) értékesítését 2015-ben elkezdi Nagy-Britanniában, Németországban, Dániában és az Egyesült Államokban.

A gépkocsit villanymotor hajtja, amelyhez az áramot folyékony hidrogénnel feltöltött üzemanyagcella biztosítja. A cellában a hidrogén és oxigén egyesülése termeli az áramot, s eközben melléktermékként csak tiszta vízpára jön létre.

Az egyetlen problémát egyelőre az autók tankolása jelenti. A feltöltés mindössze 3 percet vesz igénybe, s ezzel az autó 670 kilométert képes futni. Japánban egy hirdogén-töltőállomás létesítése 4-500 millió Yenbe (830 millió – 1 milliárd forintba) kerül. Ez miatt a folyamatos utántöltés még csak Tokió, Ószaka, Fukuoka és Nagoya térségében van biztosítva. A japán kormány a jelenleg üzemelő 40 töltőállomás helyett jövő évben már százat kíván működtetni.

A „jövő autójának” bolti ára 7 millió 236 ezer yen (mintegy 15 millió forint), amelyből a kormány környezetvédelmi okokból 2 millió yent átvállal. (Így a vásárlóknak magyar pénznemre átszámítva „csak” 10,9 millió forintnyi összeget kell fizetniük.) A Mirai-ra máris ezernél több megrendelés érkezett.

A Honda is hasonló fejlesztésen dolgozik, amely 2016-ban kerül az autószalonokba.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: