You are here

Japánban is muszáj lesz emelni a béreket

Negyed évszázados mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta, az egy álláskeresőre jutó állásajánlatok száma pedig 44 éves mélyponton maradt januárban Japánban, ami azt a reményt kelti, hogy a vállalatok kénytelenek lesznek emelni a béreket, javítva a fogyasztói kiadások és az infláció növekedésének kilátásait.

 

Adatok szerint a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékra süllyedt januárban. Ez 1993 áprilisa óta a legalacsonyabb érték, és jóval kisebb a decemberben mért 2,8, illetve az elemzők által várt 2,7 százaléknál.

Az egy álláskeresőre jutó állásajánlatok száma a decemberivel azonos szinten, 1,59-en maradt, és ez 1974 januárja óta a legmagasabb szám. Szeptemberben 1,52-re, októberben 1,55-re, novemberben pedig 1,56-ra rúgott ez az arány, amely komoly munkaerőhiányt jelez. Elemzők ennél is magasabb értékre, 1,60-as arányra számítottak.

Bár az inflációs ráta továbbra is messze elmarad a japán jegybank 2 százalékos célszámától, kedvező előjel, hogy a tokiói statisztika a pénzromlás ütemének gyorsulását jelzi.

Tokióban éves összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak februárban, az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,5 százalékra nőtt az előző havi 0,4 százalék után. Havi összevetésben viszont stagnáltak a fogyasztói ára, míg a maginfláció 0,1 százalékkal nőtt. A japán fővárosban nagyjából az országos szintnek megfelelően változnak a fogyasztói árak, ám a tokiói adatok mindig egy hónappal megelőzik az országos statisztikát.

A japán gazdaság már a nyolcadik egymást követő negyedévben növekedett tavaly október-decemberben, ami az 1980-as évek második fele óta a leghosszabb egybefüggő időszak. A tavalyi utolsó negyedévben 0,1 százalékkal nőtt Japán bruttó hazai terméke (GDP) az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 0,5 százalékos volt az emelkedés. A reálbérek azonban – három negyedéven belül először – csökkentek, mégpedig 0,4 százalékkal.

Abe Sindzó japán miniszterelnök arra buzdítja a munkaadókat, hogy a szakszervezetekkel tavasszal esedékes bértárgyalásokon kínáljanak 3 százalékos emelést a lakossági fogyasztás és az infláció felpörgetésének érdekében.

Japán legnagyobb szakszervezete, a Rengo néven is ismert szakszervezeti szövetség 4 százalékot követel, míg a legnagyobb japán üzleti lobbi, az ország nagyvállalatait tömörítő Keidanren teljes súllyal felsorakozott a kormány álláspontja mögött. Mindazonáltal sok cég továbbra is habozik, hogy növelje az olyan fix költségeit, mint például a bérek, a gazdasági kilátások bizonytalanságaira hivatkozva.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: