You are here

Japán délnyugati részén már 600 utórengést észleltek

 

Két erős földrengés rázta meg Japán harmadik kegnagyobb szigetét, a délen fekvő Kjúsú-t. Szeizmológusok szerint a csütörtökön, illetve az azóta mért földmozgások csak előrengések voltak. Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengés-sorozat legerősebb lökése péntek este (japán idő szerint már szombat hajnalban) történt. Ez utóbbi volt a fő rengés, szélesebb térséget érintett, súlyosabb károkat okozott. Kumamoto az a település, amelyet a legnagyobb mértékben érintett, mivel a rengés fészke a város mellett 11 kilométerre volt, 12 kilométeres mélységben.

FÖLDRENGÉS JAPÁNBAN TÉRKÉP 444 HU

A helyi biztonsági kamerák felvételein jól látszik, mekkora ereje volt a földmozgásnak. Azóta a térségben gyakorlatilag nagyjából tízpercenként történnek utórengések. Az utóbbi öt napban 600 földrengést észleltek, köztük 14 nagyon nagy erejűt, vagyis a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű földmozgások pusztítottak. Gyakorlatilag folyamatosan hullámzik a föld a térségben.

JAPÁN FÖLDRENGÉS FOKOZAT JELZŐ ÁBRÁK

Földrengés fokozatokat ismertető japán ábra

A Japán Meteorológiai Szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon, héten át és nem zárható ki egy újabb, nagy erejű rengés sem. Az NHK Japán Közszolgálati Csatorna kezdetben arról adott hírt, hogy 1 méteres szökőárra számítanak, de ez végül nem történt meg. A Reuters szerint Ariake és Jacusiro környékére adtak ki szökőárriasztást (cunami riadót), de ezt később lefújták. Fukuoka városát és a földrengés környékén lévő településeket is egy egyelőre ismeretlen eredetű, hószerű hab terítette be nem sokkal a pénteki földrengés után. A nagy rengés Masiki városát is érintette, ahol tűz ütött ki. A közeli Aszo vulkánnál – ami Japán legnagyobb működő vulkánja – kisebb kitörést észleltek. Pár száz méteres füstoszlop emelkedett ki a kráterből.

A japán földrengés áldozatainak száma 44-re emelkedett. Kilenc embert eltűntként tartanak számon. Az áldozatok száma tovább emelkedhet. 2000 embert pedig kórházban ápolnak különböző súlyosságú sérülésekkel, az ápolásban a Japán Vöröskereszt is részt vesz.

A lakosság nagy részét evakuálni kellett, köztük 300 embert egy gát közeléből, amely bármely pillanatban összeomolhat. Kumamoto prefektúrában és a vele szomszédos Óitában 240 ezer embert szállásoltak el ideiglenes befogadó központokban, iskolákban és kormányzati épületekben, ahol gyakori a zsúfoltság. Nagyjából 44 ezren nem hagyták el a menedékhelyeket a csütörtöki földrengést követően. Sokan a szabadban töltötték az éjszakát, és nem tudnak vagy nem mernek hazamenni, mert újabb földrengéstől tartanak.

A bolygón észlelt legnagyobb földmozgások 20 százaléka minden évben Japánban történik, mivel a terület a Csendes–óceánt körbevevő ún. tűzgyűrűhöz tartozik. A károk mértéke az épületek minőségén és a rengéstől való távolságon múlt most is. A földmozgás következtében elsősorban a falvakban volt nagy a pusztítás, mivel azokban sok faépület található. A megfelelő, Japánban kialakított építési szabályozások és építészeti megoldások miatt jóval kisebb az ilyenkor keletkező kár, mint az olyan országokban, ahol ritkák a földrengések vagy anyagiak hiányában nincs lehetőség védekezni. Az oktatásnak is jelentős szerepe van, Japánban az iskoláskorú gyerekeket már tanítják, mit kell tenni ilyenkor. A Tokiói Katasztrófa Készültség tavaly év végén ingyenes kiadványként kézikönyvet bocsátott 7 500 000-es példányszámban, amit óriási érdeklődés kísért. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte, több összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá. Legalább hatvanan rekedtek egy idősotthonban.

Leomlott a XVII. század elején épült kumamotói vár fala is, és komoly károk keletkeztek ugyanitt Japán – művészettörténeti szempontból – egyik legjelentősebb pagodájának tetőszerkezetében.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kijelentette, mindent megtesznek a kialakult helyzet felméréséért és a megfelelő intézkedéseket meg fogják hozni. Válságstábot hívott össze. Elrendelte, hogy minden erővel részt kell venni az életmentésben és az evakuálásban. Elrendelte azt is, hogy több élelmet, vizet és gyógyszert szállítsanak a katasztrófa által érintett területekre. Kérte a helyi hatóságokat, hogy minél előbb értesítsék a károsultakat. A japán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón a következőt nyilatkozta: „Folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések.”„Tudjuk, hogy számos helyen még emberek vannak a romok alatt. A rendőrök, a tűzoltók és a katonák mindent megtesznek kimentésükre” A japán kormány 25 ezer katonát és további mintegy ezerfős mentőcsapatot küld az elmúlt napok súlyos földrengéseinek helyszínére, hogy segítsenek a helyi mentőalakulatoknak. Ilyenkor minden erőt azonnal mozgósítanak, mert az első 24 órában van a legnagyobb esély a bajba került emberek megmentésére. A régióban heves esők, erős szél és lehűlés nehezítették este a mentést. Nappal enyhült az időjárás. Összesen 30 ezren keresik a romok alatt rekedt embereket. Az amerikai haderő katonai szállítójárművekkel vesz részt a segélyek helyszínre szállításában. A japán légierő 6 repülőgépen és 9 hajón szállított élelmet, takarókat, egészségügyi felszerelést Kumamotóba. Az Egyesült Államok légi úton érkező segélyét is fogadják.

Az úthálózatban is komoly károk keletkeztek, hidak omlottak le többek között a Kuro folyón. Több helyen felüljárók sérültek meg. Földcsuszamlások keletkeztek, melyek további építményeket, épületeket döntöttek romba. A sárlavinák gépjárműveket temettek el, illetve a hegyvidéki falvak mentőcsapatok, és segélyszállítmányok általi megközelítését akadályozzák. A hatóságok arra kérték a környező települések lakosait, hogy a földcsuszamlások veszélye miatt hagyják el otthonaikat illetve a megrongálódott épületeket, mert az utórengések miatt, azok összedőlhetnek. A megközelítés lehetetlensége miatt volt, ahonnan katonai helikopterekkel mentették a sérülteket. A prefektúrában gyakorlatilag leállt a tömegközlekedés, lezárták az autópályákat is. A Japán Közlekedési Minisztérium közölte, hogy keddtől a jelentős mértékben megrongálódott kyushui gyorsforgalmi autóút egyes részeit használhatják a mentésben résztvevő gépjárművek, melyek főleg Fukuoka városból indulnak el. Több településen hiány lépett fel az alapvető élelmiszerekből és ivóvízből. A hadsereg főtt rizst, önkéntesek pedig segélycsomagokat osztanak. Hosszú sorok várnak az élelmiszerekért. A kumamotói repteret lezárták kedd reggelig. A terminálon esett, súlyos károk miatt nem tudott sem fogadni, sem indítani repülőgépjáratokat. Addig csakis kizárólag a mentésben és a segélyszállítmányozásban részt vevő, katonai repülőgépek használhatták.

FÖLDRENGÉS JAPÁNBAN REUTERS KÉP

Az Ipari Minisztérium adatai szerint, a prefektúra szinte egész területén több mint százezer háztartásban nincs áram és gáz. 380 ezer épületben, 160 ezer háztartásban, százezrek vannak ivóvíz nélkül.

A Sony úgy döntött, hogy elővigyázatosságból a dolgozók biztonságosabb helyre való költöztetése miatt bezárja két szenzorgyárát Kumamotóban és Nagasakiban. Elképzelhető, hogy néhány hétig mérsékelni kell a gyártást. Ugyanakkor a keletkezett károk felmérését is elvégzik. A japán autógyártók is megérzik a földrengést. A Honda, a Mitsubishi, a Nissan, a Toyota és a Renesas Electronics Corp bejelentette, hogy több gyárukban is leállítják ideiglenesen a termelést. Egyes cégeknél ugyan csak részegységeket gyártó üzemeket zárnak be ideiglenesen, máshol viszont az autók gyártása szünetel rövid ideig. Az elektronikai termékeket gyártó Sony és a Fujifilm is leállította termelését, hogy elvégezhessék a szükséges ellenőrzéseket.

A Japán Nukleáris Hatóság bejelentette, hogy a szendai atomerőmű két reaktora nem sérült meg. Japán ötven reaktorát a 2011-es, 9-es erejű földrengés, cunami és a Fukusimában bekövetkezett nukleáris katasztrófa után leállították. Akkor 20 ezer ember életét követelte a katasztrófa. Jelenleg csak a szendai erőmű működik, amitől a csütörtöki és pénteki rengés epicentruma 120 kilométerre volt. Az erőmű normál üzemmódban működik.

(reuters.com, BBC, MTI, 24.hu, minap.hu, index.hu, euronews.com, hvg.hu, foldrenges.hu, origo.hu, technokrata.hu, nepszava.hu nyomán)

 

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: