You are here

Japán tiltakozás az amerikai atomfegyver-kísérletek ellen

Az amerikai atomfegyvertesztek ellen levélben tiltakozott Barack Obama elnöknél a két atomtámadást szenvedett japán város, Hirosima és Nagaszaki polgármestere.

Az amerikai atomfegyver-kísérletek ellen tiltakozó levelet írt Barack Obama elnöknek Matsui Kazumi, Hirosima polgármestere, illetve Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere. „Az Egyesült Államok nukleáris tesztjei azt mutatják, hogy Washington a végtelenségig ragaszkodik atomfegyverkészletéhez, ami teljesen elfogadhatatlan” – tartalmazza levelük. Hangoztatják, hogy az amerikai tesztek elveszik az atombomba támadások túlélőinak és embermilliók közös reményét, hogy az emberiség felszámolja a nukleáris fegyvereket.

Az Egyesült Államok ez évben két kísérletet végzett, április-június illetve július-szeptember közötti időszakban (pontosabb dátumot nem árulnak el) kevés plutóniummal és a legerősebb röntgensugárzást kibocsájtó Z-géppel. A fúziós reakciót kiváltó módszerrel földalatti robbantások nélkül is mérhető a jelenlegi atomarzenál biztonsága és hatékonysága.

Az amerikai légierő Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobta le az atombombát, Nagaszakira pedig három nappal később. Ha Japán ennek hatására nem fogadta volna el a feltétel nélküli kapitulációt, az USA légiereje ezek után minden nap újabb atombombát dobott volna egy japán városra „amíg a készlete tart”.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: