You are here

Japán szintet lép a hidrogén-infrastruktúrájában

Az innováció élharcosának számító Japán, most a hidrogéntöltő állomások telepítését vette célba. 11 vállalat összefogásával megalapították a Japan H2 Mobility névre keresztelt vállalatot, mely célja, hogy minél nagyobb lefedettségben legyenek jelen az országban a forradalminak számító töltőállomások.

A Toyota, aki egyben a Hidrogén Tanács egyik alaptó tagja és vezetője bejelentette, hogy a Japan H2 Mobility LLC (továbbiakban: JHyM) vállalat megkezdi az üzemanyagcellás járművek (FCV) töltőállomásainak megsokszorosítását. A lefedettség növelésétől a vállalat azt várja, hogy ezzel a lépéssel majd tartani tudják a folyamatosan fejlődő társadalmi és technikai igények kielégítését. Nem utolsó szempont az sem, hogy az FCV a jövő alternatív környezetkímélő megoldásának is tekinthető, hiszen az autók károsanyag-kibocsájtása jelentős szerepet játszik bolygónk légszennyezettségében. Céljukat a felelős miniszteri tanáccsal (Japán Központi Kormány Megújuló Energiáért) és a befektetőkkel együttműködve kívánják elérni. A vállalat úgy kalkulál, hogy a 2021-es pénzügyi év végére képes lesz 80 töltőállomás telepítésének a megkezdésére országszerte. Ez viszont csak a kezdet, ugyanis a későbbiekben is tartani kívánják majd a dinamikus fejlődést. Számításaik alapján a technológia fejlődésének köszönhetően a jövőben alacsonyabb költségen tudják majd előállítani mind az „üzemanyagot”, mind a töltőállomásokat.

A JHyM a következő kezdeményezéseket vállalja:

  • A vállalat – figyelembe véve a politikai elképzeléseket – saját „Hidrogéntöltő állomás telepítési tervet” dolgoz ki, melynek lényege, hogyl minél több üzemanyagcellás jármű tulajdonos férhessen hozzá a töltőállomásokhoz Japánban. Ezen felül a FCV-k népszerűsítése és terjesztése
  • A jövőben törekedni fognak további új partnerek bevonására, hogy a telepítési projekt a lehető legnagyobb hatékonysággal mehessen végbe.
  • Mivel a vállalat az új töltőállomások tulajdonosa és  üzemeltetője is lesz egyben, jelentős tőkeinjektálással fedezi az infrastruktúra fejlesztési költségeit.
  • Üzemeltetőként hozzájárul a hidrogéntöltő állomások hatékony működtetéséhez. Ez elsősorban egy folyamatos igény és elégedettség felmérést jelent. Ezeknek az adatoknak a begyűjtéséhez olyan szervezetekkel működnek majd együtt, mint a Hidrogén Ellátó és Hasznosító Technológiai Szövetség (HySUT) vagy a Japán Üzemanyagcella Forgalmazási Konferencia (FCCJ)

Magyarország még távol áll a hidrogéntöltő állomásoktól, de óvatos becslések szerint, 2025-re mi is tankolhatunk majd üzemanyagcellás járművet.

„Hazánkban az első hidrogén üzemanyagtöltő állomás megnyitása még várat magára, ám már több üzemanyag-forgalmazó vállalat és szakmai szervezet részvételével folyik egyeztetés ennek lehetőségéről. Amint ez megtörténik, hazánkban is megkezdődhet a világ első sorozatgyártott hidrogén üzemanyagcellás autója, az abszolút zöld, melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó Toyota Mirai forgalmazása, ezt követően pedig a közösségi közlekedés zölddé tételéből is kivehetik részüket a hidrogén üzemanyagcellás Toyota buszok” – nyilatkozta a hír kapcsán Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.

Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: