You are here

Japán sikerei a hagyományos és a fejlett technológia ötvözésén alapulnak 📺

Japán, a modern eszközök gyártásának nagyhatalma, ragaszkodik ősei hagyományaihoz.

Az országban apáról fiúra szállt a kézműves termékek, pl. a szamurájkard, a porcelán előállításának tudománya. Japán gazdasági sikerének kulcsa, hogy a modern iparosok is igyekeznek technológiáikat a hagyományos módszerekkel ötvözve tökélyre fejleszteni.

A japánok fejlett technikájuk mellett összhangban élnek a természettel. A sinto vallás szerint szinte mindennek megvan a szelleme, a kamija. A japán ácsok úgy építették a házakat, hogy nem faragtak vagy gyalultak a fán, hanem megtartották természetes hajlatait, hogy a kami költözzön belőle. A faszerkezet rugalmasságát a csapolásos rendszerben összerakott elemek biztosítják. Minden japán épületnek, a pagodától a felhőkarcolóig központi oszlopok az alapjai.

Az iado a kardvívás japán változata. Eredetileg arra szolgált, hogy leellenőrizzék a szamurájkardok minőségét. Az igazi szamurájkard hosszas kovácsolási és kohászati munkák után nyeri el végleges formáját.

Miután Japánban véget értek a harcok, a szamurájok a hagyományaik őrzésére fektettek nagyobb hangsúlyt. A teázás hagyománya ekkor fejlődött ki. A teázáshoz edényekre is szükség volt. A japánok ezért a kerámiagyártásnak is mesterei lettek.

A mai japán technológia kialakulása az Edo korszakra nyúlik vissza. Ekkor alakult ki a karakuri vagyis a meglepő mechanikus szerkezetek hagyományának kezdete. Önállóan mozogni tudó emberi babákat alkottak, amelyeket fel kellett húzni, utána azok mozogni kezdtek. A karakuri volt a robottechnika alapja Japánban.

Minél több műszálas öltözék kerül forgalomba, annál többet ér a selyemből készült ruha. Japánban hatszáz féle selyemhernyót lehet megtalálni. Japán kutatók megállapították, hogy a selyemhernyó fehérjeforrás is. Gyógyszeripari célokra is elkezdték használni.

Japánt az ősi tudást a modern tudományokba történő átültetése tette technikai nagyhatalommá.

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: