You are here

Japán politikusok bocsánatkérő körútja

A decemberi előrehozott választásokra készülve a japán kormánypárt politikusai előadói körúton kérnek bocsánatot be nem tartott ígéreteikért.

A Japán Demokrata Párt (DPJ) politikusai 2009-es be nem tartott kampányígéreteik miatt előadói körutakon a választók bocsánatát kérik. Magyarázkodásaik hűvös, vagy éppen heves fogadtatásra találtak. Kan Naoto volt miniszterelnök Oszakában, míg Edano Jukio gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter Szaitamában próbálta meggyőzni a lakosságot. Ők érintettek a fukusimai atomerőmű katasztrófájának elkendőzésében és elbagatellizálásában is. Kano miniszterelnöksége idején döntéseiről Edano tájékoztatta a lakosságot, mint kormányszóvivő. A Yomiuri Shimbun szerint előadásaikat gúnyos bekiabálások szakították meg, s a hallgatóság hazugnak nevezte a politikusokat.

A fukusimai atomkatasztrófa helytelen kezelése, a lakosságtól való elszakadás is közrejátszik abban, hogy a kormánypárt népszerűsége mára 11-16% közé esett. A DJP-t 2009-óta 120 parlamenti képviselője hagyta faképnél, s a december 16-i előrehozott választásokon minden bizonnyal súlyos vereséget fog szenvedni.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: