You are here

Japán nem kér az USA autóiból

Kevés párhuzam vonható az amerikai és a japán nép között és ez alól az autók sem jelentenek kivételt. Ez többek között köszönhető a méretbeli különbségeknek, a dizájnnak vagy éppen a gyenge marketingnek.

A bevezetőben említett különbségek szemmel láthatóan nem zavarják az amerikai sofőröket, hiszen ők előszeretettel vásárolják az ázsiai ország autóit, míg fordítva ez finoman szólva sem igaz. Az esetet kétféle szempontból lehet vizsgálni. Kezdjük először is a kézenfekvőnek tűnő magyarázattal, miszerint a japánoknak nem tetszenek az USA autói sem dizájn, sem praktikum szempontból. Az ázsiaiak puszta testi adottságukból adódóan sem igényelnek akkora autókat, mint nyugati társaik, másrészről pedig számukra az egyik leglényegesebb szempont, hogy a zsúfolt városaikban könnyen leparkolhassanak a gépkocsijukkal. Mindezt mi sem támasztja jobban alá, hogy Japánban az értékesített autók körülbelül 40%-a a Kei modellek kategóriájába tartozik, ami speciális, extra kicsi besorolást jelent.

Ha ez nem lenne elég, Japánban él egy olyan általános közvélekedés, hogy az amerikai autók szimplán nem jók, nem megbízhatóak. Ezek a bizonytalanságok jelentős részben a brand és marketingkommunikációnak köszönhető, pontosabban annak hiányának.

Az eset természetesen Donald Trump, amerikai elnök figyelmét sem kerülte el, aki szóvá is tette nem tetszését a dologgal kapcsolatban. Köztudott, hogy Ázsia és Amerika gazdasági kapcsolata az utóbbi időkben nem éppen felhőtlen – és ez jelentheti a másik magyarázatot -, de ez esetben valószínűsíthetően semmilyen versennyel kapcsolatos taktikázásról nem beszélhetünk. Feltételezhető, hogy a korábban említett szempontok tartják vissza a japán vásárlókat az amerikai modellektől, hiszen a BMW, a Mercedes-Benz vagy épp a Volswagen több tízezer autót képes értékesíteni éves szinten Japánban.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: