You are here

Japán Nap Gyulán – harcművészettel!

A Japán Császárság egyik legfontosabb ünnepén, a Tanabatán rendezték meg idén Gyulán a Japán Napot. Ebből az alkalomból a fürdővárosba látogatott Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.
A gyulai városháza dísztermében dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármester, – aki maga is aktív shotokan karate mester, délután bemutatózott is – fontosnak tartotta a Japán Napot,mert megteremti a lehetőségét két távoli, nagyszerű kultúra közelebb kerüléséhez.
Koszuge Dzsunicsi nagykövet az elmúlt időszakban jó néhány japán napon vett részt, és örömmel látta, hogy sok ember kedveli a kultúrájukat.
 
Petróczki Zoltán Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint a két nemzet több sajátosságban hasonlít.

Dr. Fodor György, a MAPON Gyulai Magyar – Japán Kulturális Egyesület elnöke szerint az is nagyon fontos, hogy ilyen magas szintű japán diplomáciai látogatásra a városban még nem volt példa.
A Vigadóban megrendezett kulturális napon dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke „Szerelmi találka egyszer egy évben – A Tanabata fesztiválról” címmel tartott előadást. A magyar gyermekkönyvek Japánban betöltött szerepéről, japán fogadtatásáról Uchikawa Kazumi műfordító (ELTE) adott ismertetést. A japán sportok 
(kendó, karate, akido) bemutatója előtt Trom András, a Magyar Távirati Iroda egykor tokiói tudósítója Rendszerváltó éveink Japánból nézve című sajtó kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
Közben origami, suhsi készítés és kóstoló fűszerezte az eseményt. 

A Japán Nap késő délutánján került sor a a japán harcművészetet, a BUDO-t népszerűsítő bemutatókra. Először a helyi, Gyulai Karate Egyesület tartotta meg látványos bemutatóját Shihan Torma György VI.DAN vezetésével. A zömében fekete öves karatésok alapgyakorlatokkal, kihonnal kezdtek, majd csoportos védés-ellentámadás gyakorlat, kihon ippon kumite következett. A Sáfár László IX.DAN nagymester vezette AJKA szervezetbe tartozó shotokan karate csapat nem egyszer ragadtatta tapsra a nézőket. Nagyon látványosnak bizonyultak a csoportos formagyakorlatok is .A végén Torma György mester eljárta az Unsu katát, majd a katát újra bemutatta – töréstechnikával fűszerezve. A gyulai shotokan karatésok színvonalas bemutatója jól szolgálta a BUDO szellemiségét.
A következő, szintén népes bemutatós gárda az aikido világába kalauzolta el a nézőket. A Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesületéhez tartozó Viharsarok BUDO SE vezetői, Berek József III.DAN és Uhrin Béla II.DAN , valamint a gádorosi Dobos Attila I.DAN csapatukkal egy,másik világot mutattak be. Az alap eséseket és gurulásokat követően csak úgy repkedtek a tanítványok a mesterek lágy és mégis kemény technikai megoldásai után. A pusztakezes technikákon kívül a japán bothasználat és a fakarddal, bokennel végrehajtott támadás és a boken elvételét is demonstrálták. Ez a produkció is megérdemelte a nézők elismerő tapsát.
A harmadik, utolsó fellépő a Nippon Seibukan Akadémia Magyarországi Egyesülete volt. Goshinkai karate bemutatójukon először kihont, majd önvédelmet láthattak a nézők. Egy botos formagyakorlat után Shihan Gregor László VI.DAN mutatott be védekezést két támadóval szemben. A kicsik goshin jitsu bemutató küzdelme után a test, a comb és kar keménységét tesztelték le keményítő gyakorlatokkal. A bemutatót nunchaku,bot és késhasználat zárta le. A pörgős, gyors demonstráció szintén sikert aratott.
Összegezve a három bemutatós harcművész közösség tartalmas és látványos bemutatója emelte a Japán Nap fényét.

Az esti órákban a Kiyo-Kito Taiko dobzenekar és a Pernahajder Campbell zenekar koncertjével végződött a Japán Nap, amit biztosan követ majd még néhány Gyulán! Elégedett lehetett az egyik fő szervező, a NAPON alelnök Hankó Ferenc is!

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: