You are here

Japán nagyvállalatok gondolták újra a hajózást és annak környezeti hatásait

Amikor a környezetszennyező közlekedésről beszélünk, feltehetőleg a legtöbb embernek a szárazföldi járművek káros anyag kibocsájtása jut eszébe. Szerencsére több japán nagyvállalat nem állt meg ennyinél, és feltették maguknak a kérdést. Mi van a dízelfüggő hajózással?

A kérdés jogos, hiszen manapság a hajózási közlekedés is jelentős tényezőnek számít. Legyen szó turista hajókról vagy éppen teherszállító uszályokról, bődületes mennyiségű kőolaj származékot égetnek el, ami éppen, hogy nem nevezhető környezetkímélőnek.

Japánban éppen ezért kívánnak megálljt parancsolni a hajók jelentős mennyiségű környezetszennyező emissziójának, így négy nagy vállalat, a Mitsubishi Corporation, az Asahi Tanker, a Mitsui O.S.K. Lines és az Exeno Yamamizu megalapították az „e5 Lab” névre keresztelt konzorciumot, mely célja, hogy részben vagy teljes mértékben elektromos meghajtású hajókat bocsáthasson vízre a jövőben.

Az e5 Lab-ot alkotó négy vállalat technológia fejlesztéseikkel és a biznisz „know how”-val* kívánják maximalizálni tudásukat és lehetőségeiket a cél elérése érdekében. Mondhatni mindenki bedobja a közösbe, amilye van. És nagy szükség is van erre, ugyanis olyan kihívással állnak szemben, amit érdemben még senkinek nem sikerült megugrania a világon.

Az konzorcium törekvései messze túlmutatnak a puszta hajógyártáson. Amennyiben valóban sikerül forradalmasítaniuk a hajózást, olyan tényezők is előtérbe kerülhetnének, mint az önvezető járművek mindennapi alkalmazása és ebből adódóan a Japánban folyamatosan emelkedő munkaerőhiány. A tervek szerint az első zéróemissziós elektromos hajó először csak a Tokió-öböl partjainál masírozna. Reményeik szerint a későbbi fejlesztések lehetővé teszik majd, hogy a jövőben minél nagyobb távokat tegyenek meg az új hajók. Az e5 Lab így kíván hozzájárulni a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 50 százalékos üvegház-kibocsájtás csökkentési tervéhez.

Komolyabbnak tekinthető szárnypróbálgatása már Kínának és Norvégiának is van. Előbbi már 2017-ben elkészítette és „vízre is dobta” a világ első teljesen elektromos teherhajóját, amit nem kevesebb, mint egy 2,4 megawattos lítiumakkumulátor működtet. A hajó így is „csak” 50 km-t tud megtenni 2200 tonnás hasznos teherrel, végsebessége pedig 13 kilométer/órára tehető. A sors fintora, hogy a hajó a Gyöngy-folyón teljesít szolgálatot szénszállítás céljából. A norvégok is nagy erőkkel vetették magukat bele a hajóipar megújításába. Az ő üdvöskéjük feltehetően a Yara Birkeland önvezető konténerszállító lesz, de becslések szerint elkészültére míg három évet várni kell.

*know how: Bevált megoldások, ismeretek, elvek és alkalmazások összessége a gazdasági/üzleti életben. Forrás: wikiszotar.hu

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: