You are here

Japán megrendelésre elkészült az első V-22 Osprey katonai gép Texasban

MV-22-Osprey-Japan

Japán számára elkészült az első billenőmotoros konvertiplán. Az amerikai gyártmányú V-22 Osrey-ből Japán 17 darabot vásárol 2019-ig.

A Bell Helicopter texasi, amarilloi üzemében japán megrendelésre elkészült az első V-22 Osrey billenőmotoros konvertiplán. Tokió 2015-ben döntött arról, hogy 2019-ig, több, mint 3 milliárd dollár értékben 17 db-ot vásárol az ultramodern gyorsreagálású katonai gépből. Az első példányra már ráfestették a japán Szárazföldi Önvédelmi Erők színeit, de oldalszámot, vagy azonosító számot még nem kapott. Jelenleg a gép tesztelése folyik.

2015-ben Japán kinyilatkozta, hogy az FMS (Foreign Military Sales) program keretein belül 332 millió dollár értékben már megrendeltek 5 db V-22B-t. Tavaly, illetve idén megrendeltek további 4-4 újabb darabot.

 

A V–22 Osprey (halászsas) olyan repülőgép, amely a szárnyvégekre szerelt billenőmotorok függőleges állításával egyesítheti a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait. Egyaránt képes függőleges fel- és leszállásra, és rövid nekifutású fel-és leszállásra is. Olyan feladatokra tervezték, amelyekhez egyszerre van szükség hagyományos helikopter és nagy hatótávolságú és sebességű turbólégcsavaros repülőgép előnyeire.

Ha katonákat, vagy hadianyagot kell sürgősen célba juttatni, a függőleges fel- leszállás (12m/s emelkedési sebességgel), vízszintes repülésnél pedig a helikopternél gyorsabb (565km/h) végsebesség biztosítja azt. A gépnek fegyverzetként – egyelőre – csak egy 7,62 mm-es védőgéppuskája van.

A V-22 Osprey-t egyelőre csak az USA hadserege, a Tengerészgyalogság és a Légierő használja. A gépre Japán az első külföldi megrendelő.

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: