You are here

Japán – magyar gazdasági tárgyalások Tokióban

Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár 2016. márciusában, Tokióiba tett munkalátogatást, ahol egyeztető megbeszéléseket folytatott japán partnereivel a külgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Ennek keretében találkozott a Japán Külügyminisztérium főigazgatójával, Hajasi Hajime úrral. A főigazgatóval folytatott egyeztetés során áttekintették a két ország közötti külgazdasági kapcsolatok aktuális helyzetét, a jövőbeni együttműködés lehetséges irányait.

A Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) alelnökével, Yonetani Koji úrral folytatott tárgyalás során a helyettes államtitkár örömmel hangsúlyozta, hogy Koji úr egyben a Japán-Magyar Üzleti Tanács főtanácsadói tisztségét is betölti. Dr. Pana Petra kiemelte, hogy a JETRO-val jelenleg is kitűnőek a kapcsolataink, és reményét fejezte ki, hogy hazánkban a japán gazdasági jelenlét tovább erősödik a jövőben. A Tengerentúli Befektetésekért Felelős Intézet (JOI) elnökével, Kondo Juinichi úrral folytatott megbeszélés témája a 2016. májusában megrendezésre kerülő magyar beruházás-ösztönzési szeminárium volt, amely a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a japán szervezet közötti együttműködés első nagyszabású rendezvénye.

HIPA kép 1

Fotó: KKM

A tárgyaláson mindkét fél megerősítette abbéli reményét, hogy az együttműködés eredményeként további japán üzleti delegációk látogatnak Magyarországra a befektetési környezet megismerése céljából. Tárgyalásokat folytattak továbbá japán cégek képviselőivel jövőbeni közös projektek megvalósításának lehetőségeiről.

A helyettes államtitkári tárgyalásokat követően dr. Pana Petra csatlakozott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter delegációjának tokiói programjához, melynek keretében részt vett a nagykövetség által szervezett Magyar-Japán Sertéshúsipari Üzletember Találkozó és Élelmiszeripari Szemináriumon, valamint további megbeszéléseket folytatott japán üzletek képviselőivel, melyek magyar agráripari termékeket forgalmaznak. A helyettes államtitkár részt vett a Magyar Nagykövetség „Hungarian Wine Workshop” címmel, megtartott magyar borbemutató és bor-promóciós rendezvényen is, ahol a magyar borok iránt érdeklődő japán borszakma jeles szakértői képviseltették magukat. Látogatásának zárásaként megtekintette a Foodex Japan 2016 Nemzetközi Élelmiszeripari és Ital Szakkiállítás magyar pavilonját, valamint a magyar termékeket importáló japán vállalatok standjait. A rendezvény a japán csendes-óceáni térség legjelentősebb kereskedelmi és üzleti rendezvénye, valamint a világ harmadik legrangosabb szakkiállítása, amely idén 41. alkalommal kerül megrendezésre Tokióban.

A szigetország a világ legnagyobb nettó élelmiszer-importőre, ami a minőségi termékeket gyártó magyar vállalatoknak komoly piacot jelenthet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. immár második alkalommal szervez közösségi megjelenést a magyar élelmiszergyártók és borászatok számára a Foodex Japan magyar nemzeti standján.

Ugyanezen japán – magyar gazdasági kapcsolatokat ösztönző tárgyalássorozatnak előző jelentős eseménye volt a múlt év novemberében, szintén Tokióban megtartott találkozó, ahol Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és egyúttal parlamenti államtitkár, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke, valamint Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója képviselte Magyarországot. Az akkori munkalátogatás során is több kiemelkedő jelentőségű bejelentésre és megállapodás aláírásra került sor.

Így például Magyarországon kívánja bővíteni tevékenységét – az azóta már, 1 hónapja megvalósulási szakaszába lépett, 4,2 milliárd forintos – Mitsuba beruházás. Utóbbi esemény bejelentő beszédeiben elhangzott Szabó László miniszterhelyettes részéről: „A japán cégek egyébként nagyon szeretnek bennünket, 150 japán cég dolgozik már Magyarországon, 25 ezer embert alkalmaznak, és nagyon dinamikusan nőnek.” „Jelenleg a befektetési ügynökségünk, a HIPA 6 olyan projekten dolgozik ami, hogyha mind megvalósul, akkor 1200 további munkahelyet tudunk létrehozni.” „Japán a legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházó hazánkban. Az Európai Unión kívüli országok magyarországi befektetői rangsorában a második helyen szerepel.” „A magyarországi japán vállalatok közül 47 gyártókapacitással is rendelkezik. Ezen cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg.”A miniszterhelyettes elmondta még, hogy: „Megéri befektetőbarát környezetet létrehozni. Az egyszerűsített és versenyképes adórendszer, a rugalmas Munka törvénykönyve vonzóvá teszi Magyarországot a befektetők körében”. Az államtitkár arra is bátorította a japán céget, hozzanak kutatás-fejlesztést is Magyarországra, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű termelés jöjjön létre.

A Mitsuba legújabb beruházásáig egyébként összesen 7 japán vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, melyek az Alpine, a Bridgestone Corporation, a DENSO, az Ibiden, a Suzuki, a Takata Corporation, valamint a Zoltek.

 A novemberben megtartott tokiói tárgyalásra visszatérve: a HIPA és japán társszervezete, a Japan Institute for Overseas Investment (JOI) is együttműködési megállapodást kötött. A két intézmény a jövőben kölcsönösen segíti egymást a beruházásösztönző tevékenységben, valamint elősegíti a közvetlen japán befektetéseket.

HIPA kép 2

Fotó: KKM

Ugyanakkor szintén kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Tokiói Magyar Nagykövetségen gazdasági kapcsolatépítő programra került sor a japán Kansai régió vezetőinek részvételével. A térség ipari kapacitása Dél-Koreával, Thaifölddel, Indonéziával vetekszik, és a nagy sikerű rendezvényen komoly érdeklődést mutattak Magyarország iránt a japán vállalati képviselők. A rendezvény keretében Kurita Hironori, a magyarországi gyártókapacitással is rendelkező Diamond Electric vezérigazgatója tiszteletbeli konzuli pátenst vett át, aki Magyarország külgazdasági érdekeit fogja képviselni, erősíteni a Kansai régióban.

A munkalátogatás keretében többek között az elektronikai intelligens szoftvereket, személyazonosító szoftvereket, arcfelismerő és biztonsági rendszereket építő, magyarországi érdekeltséggel bíró NEC Corporation nemzetközi alelnökével és vezetőivel is áttekintette a további együttműködési lehetőségeket a magyar delegáció.

A magyar küldöttség számos más japán céggel is tárgyalásokat folytatott az esetleges jövőbeni beruházásokról. Így például egyeztetésekre került sor a Mitsui Soko logisztikai vállalattal, amely októberben nyitott logisztikai központot Magyarországon. A cég – amely az egyik társcége a Magyarországon már jelen lévő Toray-Zoltek csoportnak – újabb vállalatok kiszolgálását is tervezi: egy regionális logisztikai központot hoznak létre Nyergesújfaluban, és további beruházások is várhatók.

Ez utóbbi tokiói tárgyalást követő hónapban a HIPA Befektetőbarát Település Programot indított el Magyarországon. Ennek célja a települések – köztük a vidéki régiók – felkészítése a lehetséges befektetők professzionális fogadására. A tavaly októberben indult program elsődleges célja a települések képviselőinek képzése a nemzetközi színvonalú szolgáltatásnyújtás érdekében, akik tréningeken megszerzett elméleti és gyakorlati tudás birtokában még felkészültebben várhatják a beruházókat, akár a legnagyobb nemzetközi befektetőket is. A programsorozat három oktatási modulból állt. A főbb témák pl. a befektetés-ösztönzési ismeretek, a településmarketing, az eredményes kommunikáció, kiegészítve a HIPA gyakorlati tapasztalataival és tanácsaival. A képzés egy hallgatók általi pályázati anyag megírásával zárult.

Dr. Pana Petra elmondta, hogy a településvezetőket meg akarják ismertetni a leendő befektetők gondolkodásmódjával, döntési preferenciáival és igényeivel. Kizárólag akkor lehetséges vonzó alternatívákat ajánlani a befektetők részére, ha a kormány, a HIPA és az önkormányzatok – összhangban a magas szintű befektetői elvárásokkal – azonos módon gondolkodnak, kommunikálnak és cselekszenek. A képzésen való részvétellel a települések jogosulttá váltak a Befektetőbarát Település logó és cím használatára a saját kommunikációs tevékenységük során.

HIPA kép 3

Fotó: KKM

Ésik Róbert HIPA elnök elmondta azt is, hogy a vidéki régiók és települések vonzóak lehetnek a befektetők számára. Jól érzékelhető az érdeklődés a befektetők részéről a Budapesttől távolabbi települések iránt. A HIPA által kezelt jelentősebb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba, a települések közötti együttműködés szorosabbra fűzése pedig egyre fontosabbá válik. A program lebonyolításában szakmai támogató partnerként a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége is közreműködött.

(MTI, KKM, hirado.hu, kormany.hu, hipa.hu, hirtv.hu, magyarepitok.hu nyomán)

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: