You are here

Japán katonai bázist épít Tajvan közelében

thediplomat_2015-02-24_17-24-00-386x257

Népszavazást tartott egy kis japán szigeten, amely Tajvan szomszédságában fekszik. A helyiek arról döntöttek, hogy Tokió építsen-e egy japán bázist a szigeten. 

Jonaguni az egyetlen város a Jonaguni-dzsima nevű szigeten. Az 1700 fős várost  Egyesült Államok 1945 és 1972 között  megszállás alatt tartotta, de ezután visszatért Japánhoz az Okinava Prefektúra részeként. A Jonaguni-dzsimának elsősorban a stratégiai jelentősége óriási: a Rjúkjú-szigetlánc legutolsó tagja, Tajvan keleti partjától 108 kilométerre helyezkedik el a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán között.  Tokió már 2011-ben elkezdett itt egy katonai bázist építeni, de ez a belpolitikai viták miatt leállt, s végül arról döntöttek,hogy majd egy népszavazás fog dönteni a projekt folytatásáról.

Január 22-én a helyi lakosság referendumot tartott,. A sziget szavazóképes lakosságának 86 százaléka ( 1,094 fő)  ment el szavazni, 60 százalék igennel válaszolt. Az elképzelést azért támogatták, mert szerintük a japán-a kínai szigetviták tükrében fontos Jonaguni-dzsimának a megnövekedett katonai jelenlét. Mások szerint újjáélesztik a város gazdaságát és azt remélik, hogy Tokió több befektetést fog eszközölni a szigetre. Jonaguni polgármestere Sukucsi Hokama szintén üdvözölte a lépést és arról beszélt, hogy a védelmi minisztériummal közösen fogják működtetni az adminisztrációt.

Tokió szerint körülbelül egy 150 fős japán kontingens állomásozna “megfigyelés, ellenőrzés és járőrözés” céljából a szigeten, s legkésőbb 2016-ra elkészülne a katonai bázis. Az ellenzők szerint ugyanakkor a térségbe telepített radarok és elektromos berendezések miatt károsodik a helyiek egészsége, valamint “céltábla lesznek” egy fegyveres konfliktus esetén.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: