You are here

Japán is készül egy esetleges háborúra

Japánnak jelenleg nem rendelkezik olyan fegyverrel, amellyel csapást mérhetne egy másik ország területén lévő szárazföldi célpontra. Ám a jövőben – ha a szükség megkívánná – robotrepülőkkel támadna szárazföldi célpontokat.

Nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket gyártó üzem létesítését fontolgatja a japán kormány a térség helyzetének bizonytalansága miatt – írta csütörtökön a Szankei Simbun című japán napilap kormányilletékesekre hivatkozva.

A Szankei Shimbun szerint az első prototípus várhatóan 2022-ig készül el. A jövő évi költségvetésben Japán pénzt különít el, hogy 900 kilométer hatótávolságú robotrepülőgépet vásároljon az Egyesült Államoktól, valamint 500 kilométer hatótávolságúakat Norvégiától. A kormányzó Liberális Demokrata Párt szerint a vásárlásokon túl haladéktalanul meg kell kezdeni a saját gyártást is.

A japán önvédelmi erők jelenleg csak 170 kilométer hatótávolságú levegő-víz robotrepülőgépekkel rendelkeznek. Bár nagyobb hatótávolságú rakéták kifejlesztéséhez is adottak a műszaki feltételek, ám ezek gyártását és tartását tiltja az ország jelenlegi alkotmánya. Az, amely a II. világháború után a győztes USA-hadsereg nyomására született.

Ennek megfelelően Japánnak nincs olyan fegyverzete, amellyel képes lenne csapást mérni más ország területén lévő szárazföldi célpontra. Az Abe Sinzó vezette kormány azonban többször hangoztatta, hogy önvédelemnek lehet tekinteni egy megelőző csapásmérést egy olyan célpont ellen, amely Japán biztonságát közvetlenül fenyegeti.

A japán kormány már elfogadta az 2018. április 1-jével kezdődő költségvetési év tervezetét, amelyben a védelmi kiadásokat 1,5 százalékkal, 5,19 ezer milliárd jenre (csaknem 12 ezer milliárd forint) növelik.

MTI – Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: