You are here

Japán-India tengeri védelmi és atomipari együttműködés

Minden bizonnyal Kína erőpolitikájának az ellensúlyozása a cél a Japán és India tengeri védelmi együttműködésének, amiben a két ország miniszterelnöke állapodott meg Tokióban. Ezen kívül felújítják az atomipari együttműködésüket is.

Abe Shindzo japán miniszterelnök megállapodott Tokióba látogató indiai kollégájával, Manmohan Szingh-el, hogy a jövőben erősítik országaik együttműködését a tengeri védelemben, illetve az atomiparban.

A katonailag hirtelen  erősödő Kína egyre inkább a térség tengeri csendőreként viselkedik. Igényt tart a dél-kínai-tenger mintegy harminc, kiaknázatlan olajban gazdag szigetecskéjére. Sőt, miután a Japán határain belüli, déli Szenkaku szigetekről kiderült, hogy azok alatt hatalmas földgázmezők és olaj található, azokra is bejelentette az igényét. A Szenkaku-szigetek környékén járőrhajókkal, felderítő repülőgépekkel ill. tengeralattjárókkal állandó fenyegetettség érzését kelti Japánban. A vitatott kis szigetek környékén pedig katonai erővel lép fel az olajfúrókkal szemben. Ez miatt kis híján fegyveres összetűzésbe keveredett a Fülöp-szigetekkel. Kína jelenleg területi vitában áll Japánnal, Indiával, a Fülöp-szigetekkel, Dél-Koreával, Vietnámmal, Bruneivel, Malajziával és Tajvannal. Nyilvánvaló, hogy ezek az országok nyugalmuk és biztonságuk érdekében előbb-utóbb egy Kína-ellenes tömböt alkotnak. Ehhez az első lépést Japán már megtette azzal, hogy a Fülöp-szigeteknek tíz őrhajót adott, és hasonló felajánlást tett Vietnám felé is. Abe Sindzó miniszterelnök az Indiával kötött védelmi együttműködéssel igen erős szövetségest szerzett. A két ország miniszterelnöke abban is megállapodott, hogy haditengerészetük a jövőben közös tengeri hadgyakorlatokat tartanak.

Rövidesen elkészülnek egy atomipari együttműködés tervével is. Ez lényegében már 2010-ben elindult, de a 2011-évi fukusimai atomkatasztrófa után a tárgyalások szüneteltek. Több száz millió indiai háztartásban még nincs áram, és a jelenlegi áramellátás is akadozik. Az országnak mindössze 20 kis teljesítményű atomreaktora van. Az egyre nagyobb energiaigény kielégítésére az indiai kormány 2032-ig további 30-at szeretne létesíteni. Az energiaellátás korszerűsítésében tudna és szeretne Japán részt venni japán cégek bevonásával.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/japan-a-fulop-szigeteket-tamogatja-kina-elleneben/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: