You are here

Japán folytatja a bálnavadászatot

Bírósági ítélet ellenére Japán új program szerint folytatja a bálnavadászatot. Jövő áprilisban 333 törpebálnák kíván megölni.

Japán bejelentette, hogy a bírósági tiltás ellenére jövőre folytatja a bálnavadászatot. A nemzetközi Bálnavadászati Bizottsághoz benyújtott kérelme szerint jövő áprilisban az antarktiszi vizeken 333 törpebálnát szándékozik megölni, ami hatszázzal kevesebb a korábbi terveknél.
2010-ben az ausztrál kormány a hágai Nemzetközi Bíróságtól kérte, Japán eltiltását a bálnák lemészárlásától. A bíróság határozatban eltiltotta a púpos- és barázdásbálnák vadászásától, ezért azokat a fajokat Japán kihagyta legújabb terveiből.
Az IWC 1986-os határozatában megtiltotta a bálnák ipari-kereskedelmi célú vadászatát. Ettől kezdve Tokió kutatási célokra hivatkozva folytatja a vadászatot, nem túlzottan titkolva, hogy a bálnahúst fontos élelmezési cikknek tekinti, amire külön iparág épül.
A japán bálnavadászatot folyamatos nemzetközi tiltakozás kíséri

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Világszerte egyre nagyobb ellenkezés kíséri a Japán bálnavadászatát. A kihalófélben lévő, veszélyeztetett állatokat nemzetközi megállapodás szerint ma már csak tudományos céllal szabad vadászni. Megeshet azonban, hogy egy év alatt Japán akár ezer állatot is elpusztít kutatásra hivatkozva, miközben illetékesei a bálnahús árusításának bővítését és éttermi étkezésbe való bevezetését tervezik.
A nemzetközi tiltakozás a környezetvédők akcióiban teljesedett ki. A Sea Shepherd szervezet hajóival folyamatosan zavarta a japán bálnavadászatot. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) általi eltiltásra évekig nem kerülhetett sor, mert nem jött össze a tagországok többségi szavazata. A bálnák leölését ellenzők vádja szerint Japán egyszerűen megvásárolta a kis országok szavazatait. A huzavonát megelégelve Ausztrália a Hágai Nemzetközi Bíróság fordult, amely ez év márciusi határozatában az Antarktisz térségében eltiltotta Japánt a bálnavadászattól. Japán a döntést tudomásul vette, de bejelentette, hogy ez évben fokozza a vadászatot az Antarktisz térségén kívül, 2015-re pedig új stratégiát dolgoz ki a „tudományos célra vadászat” bővítésének elfogadtatására.
Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) közelmúlti ülése Japán bálnavadászatának újraindítása ellen foglalt állást. A delegáltak 35-20 arányú szavazatukkal kimondták, hogy Japánnak tartania kell magát a Hágai Nemzetközi Bíróság döntéséhez. Új Zéland arra szólította fel a tagállamokat, hogy a lehető legszigorúbb tudományos feltételeket szabják Japán „tudományos” célból történő bálnavadászatának.
A nemzetközi közvélemény értetlenül fogadja a távol-keleti ország vehemenciáját. A kibontakozó ellenszenv nem tesz jót Japán megítélésének. Ráadásul a környezetvédők folyamatos ellenakciói miatt a vadászat ráfizetéses. A halászhajók védelmébe komoly anyagi ráfordítással a japán kormány kénytelen volt kísérőhajókat kirendelni. Egyesek szerint a magyarázat a japán lélekben keresendő. A tengeri szigetország nem hajlandó elfogadni, hogy mások mondják meg, mit tehet a tengerben és mit nem.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Az ENSZ betiltotta a japán bálnavadászatot

Az ENSZ nemzetközi bírósága azonnali hatállyal betiltotta Japán bálnavadászati programját az Antarktisz vizeiben.

Az ENSZ nemzetközi bíróságánál Ausztrália kezdeményezett eljárást arra hivatkozva, hogy Japán kihasználja azt az 1946-os törvényt, amely kutatás céljára engedélyezi bálnák vadászatát. Állítása szerint a japánok által levadászott hatalmas mennyiség (2005. óta csak a megölt csukabálnák száma 3.600), nem kutatási, hanem kereskedelmi célokat szolgál.

Az ENSZ 16 tagú nemzetközi bírósága 12 igen, 4 nem arányban megtiltotta Japán bálnavadászatát az Antarktisz vizein. Japánnak vissza kell vonnia minden vadászati engedélyt és nem bocsájthat ki újakat. A döntés végleges, nem lehet fellebbezni. Japán a hírt „mélyen elkeserítőnek” nevezte.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: