You are here

Japán film nyitja meg és zárja le a Tokiói Filmfesztivált

Underdog című bokszdrámával, Take Maszaharu új filmjével nyílik meg október 31-én a 33. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) – jelentették be csütörtökön a szervezők.

A választás is jelzi, hogy a filmfesztiválon idén a pandémia miatt nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi alkotások. A szokásos mértékű nemzetközi jelenlétet megakadályozzák a járvány megelőzésével kapcsolatos korlátozások. A szervezők ugyanakkor leszögezték, hogy fizikai fesztivált rendeznek, Tokió-szerte vetíteni akarják a mustra filmjeit, hogy lehetővé tegyék a közönség számára, hogy a filmvásznon élvezhessék a produkciókat – írta a The Hollywood Reporter.


Take 2014-ben forgatott bokszdrámája a 100 Yen Love című film Japán Oscar-nevezettje volt a legjobb nemzetközi film kategóriában. Az Underdog három bokszolóról szól, akiket megviselt az élet, és a ringben próbálnak bizonyítani. Take csütörtökön közleményben mondott köszönetet a TIFF szervezőinek, hogy a járványhelyzet ellenére megrendezik a mustrát.

A filmmustra zárófilmje is japán produkció lesz, Hasimoto Hadzsime életrajzi filmje, amely a leghíresebb japán ukijo-e festőművészről, Katsushika Hokusairól szól.

Az ukijo-e kifejezés jelentése: „a lebegő világ képe”. Ez egy 17.-18. század között virágzásnak induló japán művészeti stílus. Ezen stílus mesterei fametszeteket és festményeket készítettek, megörökítve rajtuk a női szépséget, a tájakat, történelmi eseményeket, regéket, növény- és állatvilágot.

  A Hokusai a fesztivál ismertetése szerint a kitűnő művész legendás tehetségét mutatja be “eredeti perspektívából és tolmácsolásban”.  Rendezője, Hasimoto ugyancsak örömét fejezte ki a mozik megnyitásával kapcsolatban. “A mozik sötétjében idegenek ülnek együtt, sírnak és nevetnek, dühbe gurulnak és jól érzik magukat. Ilyen helyet szántunk a Hokusainak. Kérem, élvezzék a sötétben” – fogalmazott.

A 33. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivált október 31. és november 9. között rendezik meg a japán fővárosban. A fesztivál programját szeptember 29-én hozzák nyilvánosságra.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: