You are here

Japán és Oroszország most sem egyezett a Kuril-szigetek hovatartozásában

A két ország külügyminiszterei ismét nem tudtak megegyezni a Kuril-szigetek hovatartozásában.

Kishida Fumio japán külügyminiszter Oroszországban tárgyalt kollégájával, Szergej Lavrov-val a Japánban Hoppó-rjódónak (Északi-szigeteknek, a világban Kuril-szigeteknek) nevezett földterületek hovatartozásáról. A két ország között a II. világháború óta éppen e megegyezés hiányában nincs békekötés. A II. világháborúban Japán és a Szovjetunió között megnemtámadási szerződés volt érvényben. Ennek szovjet megszegésétől Tokió annyira tartott, hogy külön követet küldött Moszkvába, aki háborús állapotok közepette regényes utazást követően megkapta a megerősítést. Ennek ellenére, amikor Japán az amerikaiaknak feltétel nélkül kapitulált, Moszkva szinte puskalövés nélkül elfoglalta a háborúvesztes ország közeli szigeteit. A szigetek hovatartozásáról a két ország azóta sem tud egyezni, minden japán próbálkozás a legmerevebb orosz elzárkózással találkozott.

A japán külügyminiszter most mégis reménykedve utazhatott az orosz fővárosban, hiszen – meglepetésre – most kivételesen az orosz kormány jelezte tárgyalási készségét. Hamar be kellett látnia azonban, hogy ez csak mézesmadzag volt, hogy a párbeszéd látszatával Amerikát bosszantsák.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter világossá tette, hogy a Kuril-szigetek ügyében kompromisszumnak helye nincs, s egyben felszólította Tokiót, hogy ismerje el a II. világháború utáni helyzetet. Kishida hangsúlyozta, hogy olyan megoldást kell találni, amely mindkét fél számára elfogadható, ám Lavrov ezt visszautasította. Kijelentette, hogy a békekötés napirenden van, de ahhoz, hogy tovább lépjenek e cél felé, Japánnak egyértelműen el kell ismernie a történelmi valóságot. Kijelentése a lehető legrosszabb válasz volt a kompromisszumhoz szokott japánok számára.

Az orosz elzárkózásnak gyakorlati oka van. Háború esetén a Japánhoz legközelebb eső sziget kiváló, előretolt stratégiai támaszpont lehet. Nem véletlenül létesített ott a Szovjetunió katonai bázist. A szigetről jó időben szabad szemmel is átlátni Japánba. Lehetetlen, hogy ezt a földet Oroszország bármi áron visszaadja. Természetesen ha ezt nem adja, a mögötte lévőket nem adhatja vissza. Így a két ország között folyó egyeztetések csak közös szimbólumokra és ügyeskedésekre vannak ítélve.
A tárgyalások október 8-án folytatódnak a két ország külügyminiszter-helyettesei között.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: