You are here

Japán dzsihadisták akartak csatlakozni a “kalifátushoz”

thediplomat_2014-10-07_05-54-18-386x289

Hétfőn a japán hatóságok kihallgattak egy huszonhat éves japán állampolgárságú muszlim egyetemistát, mivel Tokió szerint az illető Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. Habár korábban is érkezett hír arról, hogy japán állampolgárok harcolnak a Szíriában harcoló valamelyik militáns iszlamista csoport oldalán, de ez az első alkalom, hogy a szigetországból valaki közvetlenül a “kalifátus” soraiba szeretett volna bekerülni.

A japán közszolgálati televízió (NHK) információi szerint a nyomozók a Hokkaidói Egyetem egy 26 éves diákját hallgatták ki, továbbá több más, vele egy házban lakó férfit. Mindenkit azzal gyanúsítanak hogy Szíriába készültek kimenni harcolni. Tokió később azt közölte, hogy minden jel szerint az egyetemista egy “szíriai munkát” ajánló felhívásra jelentkezett, amit tokiói egy könyvesboltban látott az újságfalra kitűzve. Ez nem az első ilyen eset: korábban ugyanebben a könyvesboltban egy másik posztert is találtak, ahol körülbelül 2500 dollárnyi havi fizetést ígérnek annak „aki nem retten vissza az erőszaktól” és szívesen dolgozna a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen, feltehetőleg az ETIM (Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom) nevű csoportban. A rendőrség elkezdett a poszter készítője után is nyomozni, valamint körülnéznek a tokiói iszlám tudományok tanszéke körül is, mivel az üzlet vezetése jó kapcsolatokat ápol a helyi muszlim professzorokkal és egyetemen tanuló, a közel-keleti és észak-afrikai országokból érkező diákokkal.

Kelet-Ázsiából körülbelül 1000 dzsihádista harcolhat a kalifátus oldalán, s egy japán volt tábornok szerint – izraeli forrásokra hivatkozva – kilenc japán állampolgárságú militánsról tud.  Japán – az ENSZ BT felhatalmazásával összhangban – megakadályozza a saját állampolgárainak csatlakozását valamelyik terrorista szervezethez. A japán törvények értelmében az ország állampolgárainak tilos magánemberként háborús tevékenységet előkészíteniük vagy tervezniük külföldi állam ellen. A törvényt megsértők három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Japánban egy nagyon kis számú muszlim közösség él és nincs tudomás arról, hogy ezek között jelentős lenne a szélsőséges, fundamentalista nézeteket valló egyének aránya.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: