You are here

Japán cseresznyefái az űrből jöttek volna?

Történt egyszer, hogy Koichi Wakata japán űrhajós 2008-2009-ben cseresznyemagokat vitt fel a Nemzetközi Űrállomásra, melyek hazatérte után elütetésre kerültek. Ami ez után történt mindenkit meglepett. Azt eddig is tudtuk, hogy a japán cseresznyefák igazán különlegesek, na de, hogy ennyire?

Japán egyik védjegyének mondható a cseresznyefa és annak virágzása. A világhírű Sakura ünnep alkalmával a cseresznyefák virágzását ünneplik a japán emberek, mely természetesen spirituális töltéssel is rendelkezik. Rengeteg van belőlük az országban, amik csodálatos pompába öltöztetik az országot tavasszal. Azt már viszont kevesen gondolták volna, hogy a japánok még az űrbeli magokból is képesek lesznek cseresznyefákat nevelni, méghozzá nem is akármilyeneket.

Koichi cseresznyemagok százait vitte magával az űrbe, melyek Japán különböző tájairól származtak. Akadt köztük olyan is, ami a Gifu buddhista templom mellől származott, az ikonikus matuzsálemi fa magva. Nyolchónapnyi űrutazást követően a magokat elültették, melyek csodával határos módon szárba szöktek. Közülük is a legkülönlegesebb az 1250 évesnek tartott fa magvai voltak, melyek elültetésével korábban sosem jártak sikerrel. Külön pikantéria, hogy ezeket a magokat az ősi szentély udvarába ültették el.

A sokat látott cseresznyemagok jelentősen gyorsabban fejlődtek és a virágok is előbb kezdtek el nyílni a megszokottnál. Az átlagosnak mondható tíz év helyett, az űrbeli magok már négy év után tekintélyes (kb. négy méter magas) fákká nőttek, melyek végül virágokba borultak, noha jelentősen kevesebb szirommal bírnak a „földi” társaikéhoz képest.

Míg a buddhisták örvendeznek a cseresznyefáknak, addig a kutatók csak találgatják az okokat.


Ön szerint mi lehet az oka? Japán csoda vagy puszta véletlen?

 

Nagy Zoltán
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: