You are here

Japán cégek a Brexit ellen

brexit

A japán kormány jelezte, hogy más országba helyezi Londonban bejegyzett érdekeltségeik központját, ha a brit Gazdaság kikerül az EU jogszabályok alól.

Nagy-Britanniában mintegy ezer bejegyzett japán cég foglalkoztat 140 ezer alkalmazottat. A jelentősebb a Toyota, a Nissan, a Honda és a Hitachi. Gyakorlatilag az Európai Unióban működő japán cégek központja Londonban van. Éppen ezért a már a britek EU-tagságáról szóló népszavazásnak előszele is felborzolta a japán kedélyeket. A japán kormány több figyelmeztetést küldött a brit kormánynak, és a népszavazás előtti napokban maga Abe Sinzó kormányfő személyesen is Londonba látogatott. Elmondta, hogy a britek kilépése esetén Japán kénytelen lesz újragondolni a két ország gazdasági kapcsolatait.

A brit kilépés híre letaglózta az Európai Unióban működő, Londonban bejegyzett japán cégeket, hiszen a britekkel egyetemben maguk is az EU-n kívülre kerülnek. Márpedig a japánok jól tudják, mit jelent „külföldről” együttműködni az Unióval.

Hírdetés
Hírdetés

A japán kormány határozottan követeli a brit kormánytól, hogy a Brexit után is változatlanul vámmentes maradjon az áruforgalom Nagy-Britannia és az EU között, és zökkenőmentesek legyenek a szolgáltatások, meg a pénzügyi tranzakciók. Elvárja, hogy a Nagy-Britanniában működő cégeihez a jövőben is toborozhasson szakképzett európai munkaerőt az EU területéről. Vagyis összegezve szeretné, ha az érintett japán cégek minél kisebb veszteséggel élnék túl a Brexit következményeit. Ellen esetben… igen, ellen esetben kénytelenek lesznek egy EU-s országba költöztetni cégeiket.

Londonnak tehát bokros teendői mellett fel van adva a nem is oly könnyű japán lecke.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Érdekelheti még:

Ajánlott bejegyzések

%d blogger ezt szereti: