You are here

Japán börtönrekord

A siralomházban 45 éve vár a kivégzésére egy japán gyilkos betörő. Ezzel bekerült a Guinness Rekordok közé.

A 75 éves Hakamada Iwao tartja a siralomházban töltött évek világrekordját. A férfit azzal vádolták, hogy 1966 júliusában betört egy cégtulajdonos otthonába, és ő a felelős azért is, hogy a házigazda és három családtagja halálra égett. Betörésért és gyilkosságért halálra ítélték, s az ítéletet a legfelsőbb bíróság 1980-ban helyben hagyta.

Hakamada egy tokiói börtönben immár 45 éve bármelyik nap számíthat a kivégzésére, amit Japánban nem szokás sokkal előbb bejelenteni. A férfit magánzárkában tartják, évek óta nem fogadott látogatókat, és még az őrökkel is csak külön engedéllyel válthat szót.

Jelenleg a DNS-bizonyítékok ellentmondásosságára hivatkozva újratárgyalást kér. Szenzáció lenne, ha kiderülne az ártatlansága!

Hamada a siralomházban töltött évekkel (amiből a Guinness csak 42 évet ismert el) bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. Ügyvédei szerint ez azért is hasznos, mert rávilágít a szörnyű börtönállapotokra.

Japánban jelenleg 132 halálraítélt vár kivégzésre. A torlódás oka, hogy az igazságügy miniszterek a kivégzések számának csökkentésével kívánják demonstrálni „humanitásukat”. Más a helyzet az Aum Shinri Kyo szaringázzal gyilkoló szekta halálraítélt vezetőivel. Őket állítólag a szekta várható bosszúja, terrorakciói miatt nem merik kivégezni.

Nakano
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/marad-a-halalbuntetes-intezmenye-japanban/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: