You are here

Japán a Fülöp-szigeteket támogatja Kína ellenében


Japán tíz hajóval járul hozzá a Fülöp-szigetek parti őrségének erősítéséhez. Ebben a két ország külügyminiszterei állapodtak meg.

A katonai nagyhatalommá váló Kína egyre erőteljesebb tengeri fellépése aggodalommal tölti el a szomszédos országokat. Kína katonai erővel, fenyegetően lépett fel a nemzetközi vizeken olajat kutató fülöp-szigetiekkel szemben, hajói, tengeralattjárói pedig ott cirkál a japán déli szigetek partjainál. Utóbbiakra igényt tart amióta kiderült, hogy nagy mennyiségű földgáz és olaj lelőhelyet rejtenek.

Nem véletlen tehát, hogy Japán, a kínai fenyegetésre katonai szintén erőt mutató Fülöp-szigetekben szövetségest lát, és segíti annak tengeri erejét. Ez a gesztus egyben Peking felé is üzenet, hogy a szomszédjai összefoghatnak ellene, ha továbbra is a Dél-kínai-tenger csendőreként lép fel.

Japán a Kínával szintén területi vitában álló Vietnamnak is járőrhajókat kíván küldeni. Ezáltal helyreállítja a tengeri erő-egyensúlyt, és a kínai járőrhajókat von el saját szigetei környékéről.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: