You are here

Január második hétfője (idén január 13.): Seijin-no hi (成人の日): A felnőtté válás napja

 

Január második hétfője a legfontosabb nap a japán fiatalok számára. Ezen a napon ünneplik nagykorúságukat azok, akik az elmúlt év április 2 és az idei év április 1 között töltik be a huszadik életévüket. (Így tulajdonképpen nem minden ünnepelt töltötte be a huszadik életévét, akadnak 19 évesek is.)

A hagyomány az ősi időkben gyökerezik, és a mai napig nagy jelentőséggel bír, hiszen ez a nap a választóvonal. Innentől számít az ünnepelt felnőttnek; szavazhat, cigarettát és alkoholt vásárolhat. Valamint jogosulttá válik a felnőtteknek fenntartott szórakozóhelyekre bemenni. Ezzel együtt természetesen a felelőssége is megnő.

A köszöntőket reggel tartják az önkormányzatoknál, az ünnepeltek ajándékot kapnak.

A hagyomány szerves része a viselet, mely az újdonsült nők esetében a “furisode” nevű, hosszú ujjú kimonó, valamint a “zóri” nevű szandál.

Férfiak esetében a hagyományőrző viselet a sötét kimonó és a hakama, de manapság inkább a nyugati stílusú öltönyt részesítik előnyben.

A Nagykorúság napján (2017-ben január 9-e) az ünnepeltek tisztítószertartáson vesznek részt a sinto templomokban. A belépés előtt arcot és kezet mosnak, majd a templomban kihelyezik egy fogadalmi táblára a saját kézzel írt kívánságaikat.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: