You are here

Ismét eltávozott egy japán filmes legenda

Ismét eltávozott egy japán filmes legenda

83 éves korában elhunyt Takakura Ken színész, aki a Ridley Scott Fekete eső és Sydney Pollack Jakuzák c. filmjében szerzett nemzetközi hírnevet.
Takakura Ken színész a Japán déli részén fekvő Fukuoka megyében született Oda Goicsi néven. Tanulmányait a fővárosban, a Meidzsi egyetemen végezte. Az 1950-es évek közepén próbaképpen elment egy meghallgatásra, így kezdődött hat évtizedig tartó sikeres színészi karrierje. Ez alatt több, mint 150 filmben szerepelt. Művészi teljesítményre számtalan japán kulturális elismerés kapott, a közönség pedig imádta. Azonosította őt azokkal a higgadt, egykedvű, borongós hangulatú hősökkel, amelyeket jakuza- és akciófilmekben alakított. Számtalan szerepe közül kiemelkedik Ridney Scott 1989-ben forgatott Fekete eső c. rendőrtrillerben Michael Douglas partnereként, illetve Sydney Pollack, 1975-ben készült Jakuzák c. filmjében.
Legutolsó filmjét, a Kedvesem c. japán drámát két éve forgatták. A színész daganatos betegségben hunyt el egy tokiói kórházban.

Nakano
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Elhunyt a százéves filmrendező

Röviddel századik születésnapját követően elhunyt KANEDO Shindo filmrendező, aki a Kopár sziget c. filmjével írta be nevét a filmtörténelembe.

A földműves családból származó fiatalember 1930-tól dolgozott a filmszakmában. Először segédlaboráns volt, majd forgatókönyvíróként vált sikeressé. Nemzetközi hírnevet a Hirosima gyermekei c. filmjével szerzett 1953-ban.

Pályája 1960-ban érkezett csúcspontjára a Kopár sziget megrendezésével. A klasszikus, megrendítő alkotás egy család tragédiáját mutatja be, akik egy kopár szigeten zöldségtermesztéssel tengetik életüket. A házaspár hajnalban kel, és lakóhelyéről csónakkal szállítja a vizet a szigetre a növények locsolásához. Egész nap keményen dolgoznak, így is alig tudják két iskoláskorú
fiukat. Aztán bekövetkezik a tragédia, a nagyobbik fiú meghal. Az emberi kitartás és szenvedés példája a világsikerű alkotás, amelyben – különös megoldásként – alig hangzik el néhány szó.

Másik, Magyarországon is sikeres alkotása a japán középkor sötét világát idéző Onibaba (Ördögasszony) c. alkotása.

Utolsó filmjét 2010-ben fejezte be. Címe: Imaicsi-no hagaki (Imaicsi levelezőlapja). Az alkotást benevezték Japán legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, és elnyerte a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: