You are here

Indulatokat kiváltó beszéde óta emelkedett Abe Shinzó népszerűsége

Emelkedett Abe Shinzó miniszterelnök népszerűsége az augusztus 14-én elhangzott beszéde óta.

A háborúvesztés 70. évfordulóján a japán miniszterelnök elmondta várva-várt beszédét. Ebben eleget tett Kína, Dél-Korea és az USA elvárásának annyiból, hogy elismerte az ország háborús bűneit és sajnálkozott, hogy sok szenvedést okoztak más országoknak. Hiányzott azonban az elődei által gyakorolt önkorbácsolás, és a bocsánatkérés. Mindössze annyit mondott, hogy elődei bocsánatkérésével egyetért.

Hangoztatta, hogy Japán jelenlegi lakosságának 80%-a a háború után született, és nem helyes, ezekbe az emberekbe folyamatosan bűntudatot sulykolni olyan bűnökért, amelyeket nem ők követtek el. Egyértelművé tette, hogy ezzel a beszédével a múltat lezártnak tekinti, s inkább a jövőbe kíván nézni.

Kína és Dél-Korea a beszéd tartalmával és hangvételével kapcsolatban nemtetszését fejezte ki. Főleg azt kifogásolták, hogy Abe kormányfő a bocsánatkéréseket ezzel befejezettnek tekinti.

Közvélemény-kutatás szerint a japánok túlnyomó többségének, 63 %-ának elege van a folyamatos bocsánatkérésből, és helyesli, hogy a kormányfő véget vet annak. A lakosságnak csak 27%-a vélekedik úgy, hogy a bocsánatkérést jövőben is folytatni kellene.

Abe okfejtését, mely szerint a háború után született japán generáció nem okolható z elődök bűneiért, a lakosság kedvezően fogadta, és emelkedett a kormányfő, amúgy mélyponton lévő népszerűsége.
A külföldi visszhang fontos része, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Anglia is kedvezően vélekedett a beszédről.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: