You are here

II. világháborús japán felderítőgépet találtak Palauban

palau
A szigetország Nikko-öblében külföldiek fedezték fel a több mint hét évtizede víz alatt pihenő, aránylag jó állapotban levő II. világháborús japán katonai gépet.

     Palau, az apró csendes-óceániai szigetország turista paradicsom. Sokan járnak ide nyaralni, főleg japánok, talán nem is véletlenül. Palau a második világháborúban a japán hadsereg mozgásterébe került. A szigeten számtalan hajó, tank és repülőroncs tanúskodik a visszaszoruló japán hadsereg kétségbeesett harcairól.

     A napokban a nagyon is japánosan hangzó Nikko-öbölben a tükörsima víz alatt a turisták fedeztek egy repülőgéproncsot. Mint kiderült, egy II. világháborús japán Aichi E13A felderítő hidroplánra találtak. Rövidesen szakértők fogják megvizsgálni a gépet, hogy megállapítsák a pilóta nevét, és ezzel fény derüljön a háború egyik rejtélyére.

     A palalui őslakosok sok kedves emléket őriznek a háborúban náluk állomásozó japán katonákról. A mendemonda szerint a háborúvesztés után sok japán katona a szigeten húzta meg magát, megnősült, és sok félvér utód született. Tény, hogy a lakosságban gyakori a japán név, és alapfokon sokan beszélik a japán nyelvet. A két ország kapcsolatát erősítendő, még japán származású elnöke is volt Palaunak…

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: