You are here

Így készülnek judosaink a tokiói olimpiára – Interjú Dr. Tóth Lászlóval

A magyar judo kiválóságai már gőzerővel készülnek a 2020-as tokiói olimpiára. A Magyar Judo Szövetség elnöke elárulta Magazinunknak, hogyan zajlik a felkészülés, mit jelent a sportág őshazájában megmérettetni és azt, hogy milyen eredményeket várhatunk a legjobbjainktól.

A judo (cselgáncs) gyökerei egészen a 19. századig nyúlnak vissza. A sportág atyjának a japán Kanó Dzsigoró karate mester tekinthető, aki a küzdősporton keresztül kívánta megismertetni a szamurájok szellemiségét és küzdőtechnikáját a fiatalabb generációval. Magyarországon először 1906-ban találkozhattunk a cselgánccsal. Ekkor látogatott el hazánkba Dzsigoró egyik tanítványa, Kicsiszaburo Szaszaki mester, hogy egy négy hónapos kurzus keretei közt megismertesse a sportágat a BEAC lágymányosi sporttelepén. A japán mester nem jósolt nagy sikert a komoly fegyelmet és kitartást igénylő cselgáncsnak hazánkban. Kételyei elsősorban abból fakadtak, hogy a hatvan fős kurzust, mindössze négyen fejezték be. „A magyar sportolók nem elég kitartóak” – jegyezte meg Kicsiszaburo. A történelem viszont rácáfolt a mester szavaira, hiszen az évek során remek harcosok kerültek ki a Magyar Judo Szövetség kezei alól. 1992-ben Barcelonában, Kovács Antalnak egy olimpiai arannyal sikerült megkoronáznia az évekig tartó kemény munkát.

A sportágnak mai napig vannak neves képviselői (Csernovickzky Éva, Tóth Krisztián vagy Karakas Hedvig) Reményeink szerint valamennyiükért a soron következő 2020-as tokiói olimpián is szoríthatunk majd, mely kiemelt jelentőséggel bír a judo számára, hiszen a sportág pont az 1964-es tokiói olimpián került fel az ötkarikások játékok palettájára.

Interjú Dr. Tóth Lászlóval, a Magyar Judo Szövetség elnökével:

Inter Japán Magazin (IJM) Bemelegítésnek egy kis múltidéző. 2016. Rió. Egy ötödik és három hetedik helyezés. Mennyire voltál elégedett az elért eredményekkel?

Dr. Tóth László (Dr. T.L.) Feltétlenül jobb eredményeket vártam. Úgy gondolom kettő, de akár három érem megszerzésére is reális esélyeink voltak. A versenyzőink felkészülten vághattak neki az olimpiának, de a judo annyira kiélezett sportág, hogy sokszor csak nüansznyi különbségek döntenek a párharcok végkimenetelében. Ezt a különbséget a pillanatnyi lelkiállapot is jelentheti. Sajnos ezekből a szituációkból akkor és ott nem mi jöttünk ki jól. A versenyzői kvalitások alapján előkelőbb helyeken is végezhettünk volna, mint tettük azt Londonban.

Forrás: Magyar Judo Szövetség

(IJM) Idén májusban megkezdődtek az olimpiai kvalifikációk, a kvóták megszerzésért folytatott küzdelem. Hol tart most a felkészülés?

(Dr.T.L.) Mivel a riói olimpia olyan felemásra sikerült, úgy éreztük arra van szükség, hogy visszakanyarodjunk a sportág japán gyökereihez. Ennek eredménye egy igazi sztárigazolás lett. Idén év elejétől a Magyar Judo Szövetség Nanjo Mitsutoshit, (a Szendai Egyetem professzora és korábbi vezetője a japán női judo válogatottnak) is a szakmai stábjában tudhatja, aki szaktanácsadói pozícióban segíti a válogatottunkat.

A csapatunk egy része már a Szendai Egyetemen készül. Pupp Réka és Karakas Hedvig idén már hat hónapot töltöttek el Japánban, mely szemmel láthatólag remek hatással volt a két versenyzőre, hiszen figyelemreméltó fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időszakban. A férfiak Kokushikan-ban készülnek, Keiko Suzuki mester támogatásával.

Elsősorban azért tartjuk fontosnak, hogy minél több időt tölthessünk el Japánban, mert versenyzőink ott tudnak olyan minőségi edzőpartnerekkel küzdeni, akik segítségükre lehetnek a későbbi fejlődésükben. Mondhatni ez egy bevett szokás már a top judoban, hiszen a világ legjobbjai is a sportág őshazájában készülnek fel.

(IJM) Ki(k)től várhatunk kiemelkedő eredményeket?

(Dr.T.L.) Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a judo válogatott jelenleg generációváltáson megy keresztül. Vannak idősebb versenyzőink, mint például a Csernoviczki Éva, aki tapasztalatának köszönhetően komoly eséllyel lép fel a nemzetközi tatamikon és olyan ereje teljében lévő judosaink is vannak, mint a Tóth Krisztián, akitől szintén szép eredményekre számíthatunk. Nyolc-kilenc fős kvalifikációt szeretnénk a tokiói olimpiára delegálni. Ekkora létszámból úgy gondolom reális esélyeink lennének ahhoz, hogy éremmel, érmekkel térhessünk haza.

(IJM) Mit jelent ez a Szövetség és a versenyzők számára, hogy a judo őshazájában, Japánban készülhetnek fel, mérettethetnek meg?

(Dr.T.L.) Igazi különlegességnek, tradíciónak számít, hogy visszatérhetünk a Budokan Stadionba, ahol ötven évvel ezelőtt az olimpiai játékok zajlottak. Már rendelkezünk a szükséges együttműködési megállapodásokkal a helyi judo szövetséggel, így minden segítséget megkapunk a felkészüléshez. A japánok remek vendéglátók és mi igyekszünk ezt a vendégszeretet meghálálni. Jól mutatja az ottani respektünket, hogy amikor elhagytuk a Szendai Egyetemet, külön levélben köszönték meg, hogy milyen kulturáltan viselkedett a csapat, illetve azt, hogy mindent tisztán hagytunk magunk mögött. Úgy gondolom ezek fantasztikus és fontos dolgok is egyben. Büszke vagyok a versenyzőinkre, hogy a sportteljesítményük mellett, ilyen módon is képviselik a magyar színeket.

(IJM) Levezetésként pedig néhány érdekesség. A felkészülések és a verseny alkalmával, hogyan hat a sportolóra, hogy éppen hol kell versenyeznie. Mennyit látnak ilyenkor az adott országból és annak kultúrájából?

(Dr.T.L.) Idén november elsejétől ismét Szendai-ban bérlünk egy nyolc fős házat, ahol versenyzőink közel lehetnek az edzőteremhez. Az, hogy az olimpiai játékok helyszínén készülhetnek, nagyban segíti a versenyzőinket, hogy mentálisan is összeszedettek legyenek. Ezért törekszünk arra, hogy a sportolóink minél előbb megismerkedhessenek az adott országgal és annak szövetségével. Összességében tehát igyekszünk sok időt eltölteni Japánban, így mondhatni van idejük megismerni az ottani körülményeket. És meg is kell, hogy ismerjék, hiszen az Olimpiára való felkészülés nem csak testedzést jelent, de azt is, hogy hozzászoknak az ottani klímához, időeltolódáshoz vagy a gasztronómiához. Utóbbival nem lesz gond, mert a csapat kizárólag japán ételeket fogyaszt. Csupán néhány hazait szoktunk vinni, paprikát vagy szalámit. Az étkezés egy másik fontos szerepet is betölt a válogatottunk életében. Nevezzük rituálénak. Nagy versenyek előtt a Szövetség mindig közös vacsorával kedveskedik a versenyzőinek.

Köszönet a Magyar Judo Szövetségnek és Dr. Tóth Lászlónak az interjúért!

 

Sikeres felkészülést és érmekben gazdag Olimpiát kívánunk a csapatnak!

Inter Japán Magazin

Nagy Zoltán

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: