You are here

Időtlen bosszú (2. rész)

vadaszpuska

(folytatás)

… Keletnek indult a négy tagú őrjárat. Felváltva gyalogosan, és terepjáróval, elhullott vadak tetemeit, orvvadászok nyomait kutatva.

***

Hatalmas, országnyi kiterjedésű őserdő felügyelői voltak. Egy óriási dzsungel természetvédő őrei, akik a kipusztulás szélén álló vadállatokat próbálták megmenteni szélmalomharcukkal. Minden vadőrre legalább hét-nyolc orvvadász jutott. Sokan a hirtelen meggazdagodás reményében utaztak az ázsiai vadonba, sokan csak kedvtelésből, trófeára vadászva, hogy kőszáli kecskék, szarvasok, muflonok fejdíszeivel tarkítsák az elegancia és giccs keverékével berendezett otthonuk falait, vagy nagymacskák kikészített bundájába törölhessék sáros cipőjüket.

A kihalás szélére taszított állatok agyarai, szőrméi, némelyiknek a patái, rendkívül kelendő, és nagyon drága cikkeknek bizonyultak a feketepiacon, így hamar vérszemet kaptak a kalandorok, hogy életük kockáztatásával belevessék magukat az áthatolhatatlan rengetegbe. És aki egyszer belekóstolt a távcsöves puskától védtelen állatok lemészárlásának kesernyés ízébe, nem tudott megálljt parancsolni magának. Hajtotta a vágy, hogy szaporítsa frissen szerzett pénzét, amivel a keleti gyógyászat honorálta egy-egy elefántagyar, pézsmamirigy, egyes, afrodiziákumként használt belső szervek megkaparintásáért. Virágzott a piac, és mikor egy faj állománya majdnem teljesen eltűnt, ezek a cikkek még keresettebbekké váltak, így még több pénzzel kecsegtették a kalandorokat. Hiába a természet- és állatvédő szervezetek állhatatos, kitartó, fárasztó munkája, nem voltak képesek fenntartani a törékeny egyensúlyt az orvvadászok egyre hatékonyabb fegyvereivel szemben. Ráadásul mindig egy lépéssel a vadőrök előtt jártak, ismerve azok útvonalait, és egymás közt felosztott területeit.

***

Még aznap délelőtt találtak egy újabb holttestet. A véletlenen múlt, hogy észrevették az autóval járható úttól távol, a fák között, az avarban fekve. Nem rég lehetett halott, de vére már megalvadt a hőségben. Nyakán, a torka és az állkapocscsontja között tátongott egy nagy, kör alakú lyuk, és koponyája teteje volt átfúródva.

– Neki is megvan a tárcája, az iratai, és egy vastag arany nyaklánc hever mellette elszakadva.

– Fényképezzük le, és temessük el őt is! …

(folytatása következik)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: