You are here

Hosszú Katinka Japánban kapta meg 200. világbajnoksági érmét

Hosszú Katinka 2 képAlighanem a Hosszú Katinka – Shane Tusup (aki az edző is) házastárs kedvenc helyei közé eshet Tokió. Erre enged következtetni az a sportesemény is, amelyen Hosszú Katinka megszerezte 200. világbajnoksági érmét.

A házastárs szép emlékeinek sorába tartozhat az a japán médiaesemény is melynek keretei között 2 éve meghívást nyertek a TBS tévétársaság Honoo No Taii Kukai Show‏ felvételére. A tokiói tartózkodásuk alatt érdekes turisztikai programok, a japán konyha ízei és a japán vendégszeretet biztosították a hangulatot. A japán vendéglátás részeként a nézőközönség ízelítőt kaphatott a japán úszósport népszerűsítéséből is: Hosszú Katinka négy hazai, váltóban úszó japán sport-idollal úszhatott versenyt, 400 m vegyesen. Ez a TV-műsor úgy születhetett meg, hogy a magyar versenyző sportpályafutásának előző éveiben együtt edzett Los Angelesben Koszuke Kitadzsima-val. A négyszeres, japán olimpiai bajnok hazájában mellúszó-legendaként van számon tartva. Ebben az időben közöttük kimondottan baráti kapcsolat jött létre. A magyar sportolónő felkészülését, szinten tartását a japánok folyamatos edzéslehetőségekkel biztosították.

A tavalyi tokiói világkupa állomáson 3 arany, 2 ezüst született, tudósítások szerint itt kezdődött Hosszú Katinka éremfelhalmozása.

Idén is szép győzelmet sikerült elérniük a tokiói világkupa bajnokságon. Itt dőlt el ugyanis, hogy Hosszú Katinka a 2015-ös év, Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) Úszó Világkupájának győztese, illetve itt szerezte meg 200. világbajnoki medálját. Sorozatban huszadszor lett első a világkupában. Pénteki napon volt az indulás a tokiói világkupa-állomásra. Megérkezve egyből próbáltak átállni az új időzónára. Az edzések közötti időben, a rajongókkal való mókázásba belefért egy Facebook-os, rögtönzött fürdőköpeny és frizura bemutató, amolyan japán stílusban. A szerdai nyitónapon kezdődő versenyen Hosszú Katinka szokása szerint, lelkileg nagyon kiegyensúlyozott állapotban, jó formában úszott. Két arany- és két ezüstérmet szerzett. A magyar versenyző elégedett volt az úszott időkkel. A második nap is 2 aranyat, illetve 1 ezüstöt és 1 bronzot úszott meg, az időeredmények ismét jó szintet mutattak. Az érem osztásnál minden érem mellé rózsaszín plüss figura járt, ami a Japán Úszó Szövetség kabalája.

A sporteredményeket nyilvántartó honlapok táblázatokban sorolják fel a sok éremhez köthető adatot, de ezt a sok érmet akár kilóban is ki lehet már fejezni. Tavaly szerzett 59 érme (ebből 51 arany volt) 10 kg, tehát az idáig megküzdött 200 érem körülbelül kb. 35 kg-ot nyomhat. Tokió után a dohai állomáson begyűjtésre került a 150. aranyérem is. Hosszú Katinka elismertsége anyagiakban mérve is beindult, tavaly lett a világ első dollármilliomos úszónője. Abban az évben 389 ezer dollárt „úszott össze”. Saját sportügynöksége van a TOOS Sports Agency. Sikereit, és az ahhoz vezető, már 20 év óta tartó út tapasztalatait megosztja a saját kiadásban megjelentetett sport-motivációs könyveiben. Tavaly jelent meg az első, a: „Magyar Iron Lady”, idén pedig a második: „Iron Lady, Az átalakulás” címmel. Az Iron Lady álnévre a sajtó keresztelte, amikor a pekingi rövid-pályás Világkupán maradt le Je Si-ven olimpiai bajnok mögött, de rögtön utána a másik bajnokot, Liut legyőzte. Könyvei önéletrajzi jellegűek illetve életvezetési-motivációs tanácsokat is tartalmaznak. Képes saját lelkesedését átsugározni a jövő úszógenerációjára és másokra is.

(MTI, mob.hu, 24.hu, nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: